Gör precis vad som helst, men sluta spara bort mina barns framtid!, skriver en förälder till en högstadieelev, och ber Miguel Odhner (S) och Anders Holmensköld (M) förklara vart skolans pengar går.
Gör precis vad som helst, men sluta spara bort mina barns framtid!, skriver en förälder till en högstadieelev, och ber Miguel Odhner (S) och Anders Holmensköld (M) förklara vart skolans pengar går. Bild: JESSICA GOW / TT

Där gick proppen för mig som förälder

Gör precis vad som helst, men sluta spara bort mina barns framtid!, skriver en förälder till en högstadieelev, och ber Miguel Odhner (S) och Anders Holmensköld (M) förklara vart skolans pengar går.

ANNONS

Mitt ena barn går i nian i en av kommunens högstadieskolor. Idag hade klassen tre håltimmar för läraren var sjuk och skolan har inte längre råd att ta in vikarie. Samma sak hände förra veckan. Det är nya bud efter höstlovet – befintliga lärare ska vara vikarier utöver sin ordinarie undervisning. Det är ju bara i fantasin det fungerar med bibehållen kvalitet.

Jag skickar plikttroget mina barn till skolan varje dag trots larm och våld och otrygghet. Utan att gnälla accepterar jag en skola där det knappt finns pengar till böcker. Jag accepterar också i tysthet att lägga flera timmar varje vecka på att stötta i arbete som inte blir gjort på lektionen för att klasserna är stora och eleverna tvingas vänta halva lektionen i kö till läraren för att få svar på frågor. Men nu gick gränsen för mig som förälder. Det är inte ok att spara på skolan så att mitt barn inte får den undervisningstid hen har rätt till. Nian innebär att det snart är dags för nationella prov, gymnasiet och att mäta kunskaper mot elever från andra kommuner.

Skolplikten medför att jag som förälder har skyldighet att se till att mina barn är i skolan. Men kommunen har också en skyldighet att tillhandahålla x antal timmar undervisning varje år. Tre uteblivna timmar på sex skoldagar kan tyckas lite men det är bara början på en lång vinter. Lärare kommer att bli sjuka precis som alla andra. Jag vågar inte tänka på hur mycket utebliven undervisning (alternativt försämrad kvalitet) det kommer att bli.

Mitt förtroende för rektor och oerhört kompetenta lärare är stort. En sak kan de dock inte – trolla! Kommunens högstadieskolor kan inte lösa sitt uppdrag med de små medel de får. Det måste till mer pengar till skolan! Asfaltera mindre, hämta soporna mer sällan, höj skatten, gör precis vad som helst, men sluta spara bort mina barns framtid!

Jag skulle vilja höra kommunens ytterst ansvariga politiker Miguel Odhner och Anders Holmensköld förklara varför ni sparar på barnen. Ni betalar 17 procent mindre för skolan än rikssnittet. I Västra Götaland är det bara Lerum och Mariestad som satsar mindre än Kungälv. Varför? Vart går skolans pengar?

Sluta dock leverera bortförklaringar och bolla över lösningen till bakbundna rektorer. Ni måste se verkligheten och förstå allvaret.

Förälder som fått nog

LÄS MER:Vänd den sjunkande skutan - höj skolpengen!

LÄS MER:Det krävs mer än pengar i skolan

LÄS MER:Dags för majoriteten att sluta trixa med siffror

ANNONS