Agneta Hamilton på Vårdcentralen Kusten välkomnar bokningar från de födda 1971 eller tidigare så snart det finns tider.
Agneta Hamilton på Vårdcentralen Kusten välkomnar bokningar från de födda 1971 eller tidigare så snart det finns tider. Bild: Katarina Berg och Andreas Olsson

Vaccintider för 50-plussare släpps i Kungälv

Nu är det fritt fram för personer födda 1971 och tidigare att boka vaccinering, i den mån det finns lediga tider.
– Vi har fullbokat den här veckan, men när vi släpper nya tider kan 50-plussare boka, säger Agneta Hamilton på Vårdcentralen Kusten.

ANNONS
|

I förra veckan kom nyheten att de som är födda 1966 eller tidigare, det vill säga de som är 55 år eller äldre, kunde börja boka in sig för vaccinering mot covid-19. Under måndagen kom ett nytt besked från Västra Götalandsregionen: nu kan alla som är födda 1971 eller tidigare boka. Vaccineringen är därmed inne i fas 4.

– När vi lägger ut nya tider är de bokningsbara för alla som är födda 1971 och tidigare, säger Agneta Hamilton, verksamhetschef på Vårdcentralen Kusten i Ytterby.

LÄS MER:Nu inleds fas 4 av coronavaccinationen överallt i Västra Götaland

När nya tider ligger ute kan alltså vem som helst som är född 1971 eller tidigare boka på samma villkor.

ANNONS

– Det blir först till kvarn som gäller, och antalet tider vi lägger ut beror på hur mycket vaccin vi får, säger Agneta Hamilton.

Just på Vårdcentralen Kusten är tiderna för vaccinering slut för den här veckan, men man väntas kunna lägga ut nya i slutet av veckan.

– Vi får veta vecka för vecka hur mycket vaccin vi får. Vi brukar få en kommuniké i mitten eller slutet av veckan, och när vi vet hur mycket vi får kan vi lägga ut så många nya tider, säger Agneta Hamilton.

Tidigare under vintern och våren har tilldelningen av vaccin inte varit så stor som vårdcentralerna hade hoppats på, men nu tror Agneta Hamilton att tilldelningen ska öka.

– Det verkar som att det är större leveranser på väg nu de kommande veckorna. Får vi bara vaccin så kommer vi att ha full aktivitet, säger hon.

Är det stort tryck på bokningen?

– Varje gång vi sänker åldern för vilka som får vaccinera sig ökar trycket väldigt mycket.

Beskedet om att regionen går in i fas 4 av vaccineringen kom på måndag vid lunch. Ingen av vårdcentralerna i Kungälv har än så länge gått ut med att de i dagsläget har tider att boka även för de födda mellan 1967 och 1971.

LÄS MER:En av tre Kungälvsbor har fått första vaccindosen

LÄS MER:Resecentrum klart för massvaccinering

ANNONS