En av tre Kungälvsbor har fått första vaccindosen

Fram till vecka 17 hade 11 210 Kungälvsbor över 18 år fått sin första vaccindos mot covid-19. Den här veckan har åldersgränsen flyttats från 60 till 55 år och det är rusning efter tider.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

När Centrumpraktiken släppte sina nya tider i veckan tog det 20 minuter, sedan var det fullt.

– 55-plussarna är på, kan man säga. Vi fick tyvärr bara 180 tider för dos 1 nästa vecka och tiderna på webbokningen gick åt direkt. Vi har några tider sparade för telefonbokning också och vi märker att många som ringer nu kommer från andra orter, bland annat Askim, Hovås och Ale. Folk ringer runt och ställer sig i kö på många ställen. Det märks att den här gruppen är beredd att åka ganska många mil för att få sitt vaccin, säger Ghadah Saleh, verksamhetschef på Centrumpraktiken.

Större leveranser väntas

Fortfarande är vårdcentralernas kapacitet att vaccinera större än vad de har vaccin till, men förhoppningen är att det blir större leveranser framöver.

– Nu är det också många som ska ha dos 2, så det har vi mycket bokat i nästa vecka, men veckan därpå tror vi att det kan lossna med fler tider för första dosen.

Enligt siffror från nationella vaccinationsregistret hade 11 210 personer, cirka 31 procent av den vuxna befolkningen i Kungälv, fått sin första vaccindos. Det placerar Kungälv på plats 37 av regionens 49 kommuner, vilket ändå är en högre andel än till exempel Ale, Stenungsund, Lerum, Alingsås, Härryda och Göteborg.

Samtidigt meddelar Västra Götalandsregionen att man nu har nått det nationella målet att 80 procent av alla 65 år och äldre ska ha fått en första dos före 16 maj. Totalt har 28,3 procent av invånarna över 18 år i regionen fått sin första spruta och nästa vecka levereras totalt 62 000 vaccindoser till vaccinatörerna i regionen.

Samtidigt minskar också smittspridningen i Kungälv. Antalet smittade minskade med tjugo procent, från 116 till 92 bekräftade fall den senaste veckan jämfört med veckan innan.

LÄS MER:Nu släpps vaccintider för 55-åringar

ANNONS