Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Jonas Johansson

Resecentrum klart för massvaccinering

Nu börjar det bli klart med platser för massvaccinering i Kungälv.
– Resecentrum är en av platserna, och flera apotek. Och vårdcentralerna i Kungälv har varit väldigt aktiva och ville vara med redan från början, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I Kungälv ska cirka 25 000 personer i åldersgruppen 18-59 erbjudas vaccin med start vecka 20. Även då prioriteras de högre åldrarna, alltså 50 -59 år först.

– Sedan får vi se hur länge vi ska prioritera efter ålder, och när vi ska släppa på för alla åldrar att boka tid. Det är inte klart ännu, säger vaccinsamordnaren i Västra Götaland, Kristine Rygge.

Däremot börjar Västra Götalandsregionen nu presentera platser som ska användas som vaccinationsmottagningar under fas 4.

– Det ser lite olika ut i kommunerna hur man löser fas 4, men vårdcentralerna i Kungälv har en stor roll i vaccineringen, de var väldigt tidigt ute och ville vara med. Det blir också vaccination i Resecentrum, på Apoteket hjärtat vid Maxi, apoteket Kronan i Kongahälla, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götaland.

Även Kvarnkullen kommer att användas för under fas 4. Lokalen har tidigare i vinter använts för vaccination av kommunens personal inom vård och omsorg och om några veckor börjar den externa vaccinatören Legehuset Sverige AB vaccinera Kungälvsborna i fas 4 där.

Någon vaccinering i sporthallar ser det i nuläget inte ut att bli i Kungälv, inte heller är någon drive-in- vaccination planerad här, enligt Kristine Rygge.

– Vill man åka på biltur och vaccinera sig på drive-in så kan man göra det, men det finns inget behov av det i Kungälv. Där kommer det istället att finnas fler ställen dit man kan ta sig utan bil.

Fortfarande är vaccinationsbokningen i regionen bara öppen för personer födda 1961 och tidigare. Tillhör man den åldersgruppen, men ingen riskgrupp, så får man själv boka tid via 1177.se eller ringa sin vårdcentral. Bara personer som tillhör riskgrupp blir kontaktade av sin vårdgivare för vaccinationstid.

– Är du 60 år eller äldre så är det dags att boka nu, och det behöver inte vara på din vanliga vårdcentral, utan man kan boka där det finns lediga tider, det vill vi gärna påminna om, säger Kristine Rygge.

Vårdcentralen Kusten har sedan tidigare sin vaccinmottagning i Ytterby församlingshem och där kommer även de som tillhör fas 4 att få sitt vaccin.

Både Solgärde, Centrumpraktiken och Älvpraktiken på Nordmannatorget fortsätter att erbjuda vaccination i anslutning till sina ordinarie lokaler.

Kongahälla vårdcentral ska under fas 4 vaccinera i en tillfällig lokal i bottenplanet på Kongahälla center.

Fler platser kan komma att bli aktuella efter hand.

LÄS MER:Frågetecken kring massvaccinering i Kungälv

ANNONS