Nu inleds fas 4 av coronavaccinationen överallt i Västra Götaland

Den sista fasen av coronavaccinationen inleds nu på bred front i Västra Götaland. Samtliga vaccinatörer kan börja erbjuda tider till personer födda 1971 och tidigare.

ANNONS

Fas 4 i vaccinationen inleds en vecka tidigare än beräknat. Från och med i dag, måndag 10 maj, kan personer som är 50 år och äldre boka tid hos valfri vaccinatör i Västra Götaland.

– Vi väntar oss ett stort intresse från allmänheten. Många har väntat på detta. Hittar du inte en ledig tid kan du gå in och titta på vaccinatörens hemsida vid ett annat tillfälle, uppdateringar sker flera gånger per vecka, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:En av tre Kungälvsbor har fått första vaccindosen

LÄS MER:Nu släpps vaccintider för 55-åringar

Åldersgränsen baseras på födelseår, vilket innebär att det är personer som är födda 1971 och tidigare som nu tillåts boka en tid.

Vaccinationsplatser öppnar i regionen

Flera vaccinatörer i regionen kunde smygstarta fas 4 redan för en dryg vecka sedan, för att upprätthålla en hög vaccinationstakt. Nu uppger regionen att samtliga vaccinatörer kan börja ta emot bokningar i den aktuella gruppen.

LÄS MER:Resecentrum klart för massvaccinering

LÄS MER:Då kan allmänheten vaccineras – regionen lämnar besked

Samtidigt öppnar flera av de större vaccinationsplatserna för bokningar i veckan. Bland annat levereras tusentals doser till drive-in-vaccinationen i Slottsskogen i Göteborg och till Partille arena. Andra större samlingsplatser väntas öppna nästa vecka.

Alla tillgängliga tider hittas via 1177.se och det går också att ringa vaccinatörerna. Totalt kommer över 200 platser runt om i regionen kunna erbjuda vaccin.

Riskgrupper väntar på vaccin i VGR

Regionen har sedan tidigare valt att prioritera främst enligt ålder, vilket inneburit att vissa yngre personer i riskgrupp flyttats bakåt i vaccinationskön. Trots att de ingår i fas 3, enligt Folkhälsomyndigheten, kan de fortsatt alltså inte boka tid om de inte är 50+.

– När det blir dags att öppna för nästa åldersgrupp, personer som är födda 1972 och senare, kommer riskgrupper i fas 3 som ännu inte vaccinerats att beaktas. Det kommer att finnas en sorteringsfunktion när man bokar tid på 1177.se, säger Kristine Rygge.

Bokningssidan på 1177.se håller på att byggas om. Från och med nästa vecka är regionens förhoppning att kunna erbjuda en bättre överblick över var lediga tider finns. I nuläget hänvisas man till att klicka sig in till varje enskild vaccinatör.

ANNONS