”En stor elproduktion på Munkegärde skulle kunna ge alla här ett lägre elnätspris. Jag har försökt få till en sådant produktion men inser att byråkratin och reglerna lagt fällben för oss.” Det skriver Patrik Renström (C) i ett debattinlägg. Arkivbild
”En stor elproduktion på Munkegärde skulle kunna ge alla här ett lägre elnätspris. Jag har försökt få till en sådant produktion men inser att byråkratin och reglerna lagt fällben för oss.” Det skriver Patrik Renström (C) i ett debattinlägg. Arkivbild Bild: Annika Karlbom

Byråkratin lägger fällben för elproblemet

En stor elproduktion på Munkegärde skulle kunna ge alla här ett lägre elnätspris. Jag har försökt få till en sådant produktion men inser att byråkratin och reglerna lagt fällben för oss. Det skriver Patrik rRenström (C) i ett debattinlägg.

ANNONS
|

Byråkratin börjar bli ett samhällshot! Regeringen är upptagen med att betala ut el-stödet, istället för att lösa elproblemet. Det kommer att behövas nya pengar nästa år, om vi inte löser elproblemet.

Jag säger elproblemet. Det är inte en brist i vanlig mening. Sverige är Europas största el-exportör. Nog med el finns över dygnet men inte momentant. Nästa vinter är förhoppnings alla kärnkraftverk i gång. Men det räcker inte. Europa saknar el och betalar bra. Tror vi får höga priser nästa vinter igen.

Vi kan faktiskt nå stabila låga elpriser snabbast genom att göra investeringar i lokala el balanserade områden. Låt oss kalla dem el-ringar. Sådana finns på prov i Skåne och Göteborg energi testar. Principen är ungefär så här: Om ringen balanserar el behovet momentant så belastas inte Svenska Kraftnätet och priset sticker inte upp för de som är i ringen. I vinter betalade därför Svenska kraftnät del av driften för Ryaverket kraftvärme i Göteborg. Även smarta elbilsladdare hjälper till. Alltihopa hänger samman med att billiga elen saknas några timmar på dagen men det finns mer än vad det saknas fast på natten. Batterier, korta stopp i utvalda industrier och förvaltningar räcker. Skulle det bildas tillräckligt många ”ringar” så går elpriset ner för alla. En stor elproduktion på Munkegärde skulle kunna ge alla här ett lägre elnätspris. Jag har försökt få till en sådant produktion men inser att byråkratin och reglerna lagt fällben för oss. Elnätbolag Kungälvs Energi får inte investera nät kundernas pengar i ett värmekraftverk och för Kungälvs energi som Fjärrvärmebolag är ingen vinst och Kungälvs elbolag är för litet för en så stor investering. Kungälvs kommun har bildat en koncern med sina bolag och då skulle faktiskt Kungälvs kommun kunna göra en sådan investering för sina medborgare. Fint va!

ANNONS

Men jag tror inte man tänkt den tanken ens, så jag skriver en motion och behöver er hjälp att hålla frågan het och levande.

Patrik Renström Centerpartiet

LÄS MER:Vart är vi på väg?

LÄS MER:Politiker: besök Kode och pratar med oss!

LÄS MER:Beklagar att du inte kommit i tid till skolan när bussen varit sen

ANNONS