Årets succéer och besvikelser – KP summerar fotbollssäsongen

Fotbollssäsongen är över. Kungälvs-Posten blickar tillbaka på ett ljummet år på plan och i tabeller.

ANNONS
|

Årets tränare

Ulrik Gustafsson och Morten Eriksen, Kareby IS
Kontinuitet är ett honnörsord inom fotbollen och samtidigt en floskel, med tanke på hur dåligt det följs, särskilt på elitnivån. Stolpe in och alla är hjältar, stolpe ut och det krävs minsann en total ombyggnad av hela organisationen, typ. Det sista är knappast något vi kan beskylla Kareby IS för. Ulrik Gustafsson har lett KIS-lirare sedan fotbollsskolan, Morten Eriksen hoppade på under resans gång. Nu är killarna i laget vuxna och har precis vunnit en serie, division 6B, vilket inte alla spelare gör under en karriär. Gustafsson och Eriksen har format ett spelskickligt gäng som lyser av självförtroende och fotbollsglädje.

Årets tömda omklädningsrum

IK Västanå
IK Västanå bildades av ett gäng partyglada killar. Starten i division 7 2020 ledde så småningom till avancemang till sexan året efter. Där blev starten ett pärlband av förluster, den ena större än den andra. I takt med att baklängesmålen trillade in, tröttnade spelare efter spelare, som gjorde andra prioriteringar än fotboll i sköna, gröna Västanå. Med ett tomt omklädningsrum vinns inga matcher och i mitten av maj gav laget upp. ”Vi kände alla att det var bäst och det var ett gemensamt beslut”, förklarade Jakob Zimmergren (i mitten på bilden, omgärdad av Karebys Ola Eriksen och Diseröds Eskil Nordenborg), en av klubbens initiativtagare, spelare och allt-i-allo. Han fick i alla fall lära sig att driva en klubb den hårda vägen.

Årets virala succé och skyttekung

Oliver Johansson, Kareby IS
Kareby IS måltjuv svarade för en fullträff i mål som sträckte sig ända ut i cyberrymden. Oliver Johansson berättar själv om sitt drömmål: ”Jag stod bortvänd mot mål, vände och drämde till på volley. Jag blev chockad när jag såg att den gick in mot krysset. Sedan kom alla (lagkamrater) och höll fast mig. Jag förstod inte riktigt vad som hände” berättade den 17-årige liraren i KP. Till vardags håller Oliver till på fotbollsprofilen på Mimers hus gymnasium. Allt filmades och lades ut viralt, med intensive Niklas Holmgren som kommentator – och det blev en viral succé. Totalt blev det 22 mål på 17 matcher för Oliver Johansson. Det vann han skytteligan på i division 6B, fast då kom sju av baljorna i 17–0-segern i sista matchen mot Skottfint.

LÄS MER:Olivers drömmål för Kareby IS blev en viral fullträff – se klippet med tv-kommentatorn

Årets framtid – en kvartett i femman

FC Komarken, Kareby IS, Romelanda UF och Kode IF
Division 5 nästa säsong blir ett lystmäte för den som gillar Kungälvsderbyn. Komarken åkte ur efter att ha sladdat några år, Romelanda sumpade uppflyttning i sista omgången, Kareby gick upp och Kode hamnade på mellis. Det ger en femma med fyra lag från Kungälv. Klyschan ”getingbo” har aldrig surrat så intensivt runt den lokala fotbollen. Frågan är om antalet spelare med kapacitet och lust att spela i division 5 räcker för fyra trupper, eller om det blir huggsexa så att benskydden ryker. Den som lever över silly season får se.

Årets tapperhetsmedalj

Kode IF/Romelanda UF dam
Sju mål gjorda, 88 insläppta och noll poäng. Ovanför låg IK Kongahälla/Kungälvs FF på näst sista plats och hade spelat in 16 poäng mer. Det blev facit för nya konstellationen Kode/Romelanda i division 3B dam. Trots det höll laget andan uppe och fullföljde serien ända in i kaklet. Bara det är en prestation. Hatten av! Hur det blir med fortsättning i fyran återstår att se. Enligt lagets kalender ägnas höstmörkret till fysträning.

Årets besvikelse

Ytterby IS herr
Det kan inte ses som något annat än ett misslyckande. Ytterby IS nosade på uppflyttning 2021. I år smakade det mesta bränt. Framgångssagan Ytterby hade sedan Robert Tartagni tog över som tränare inför säsongen 2018 tagit ett kliv varje år och utvecklats till en spelskicklig och passningsorienterad lagmaskin. Fanns det verkligen ett tak för hur högt vitala YIS kunde nå? Jo, tydligen. Och det fanns även en lucka i golvet som laget inte såg, utan föll tungt ner genom och hamnade i fyran. Det är där Ytterby får samla kraft igen. Med rätt glöd, kontinuitet i truppen och en tränare som kan smörja upp fotbollsmotorn igen hoppas vi att YIS blir som kalvar på grönbete på Ytterns nya konstgräs.

LÄS MER:Ludvig Holgersson – rutinerad tonåring som har kul i Kongahälla

ANNONS