Ludvig Holgersson – rutinerad tonåring som har kul i Kongahälla

Ludvig Holgersson är 17 år – och en av dem som har gjort flest säsonger i dagens IK Kongahälla. Den rutinerade tonåringen är Årets spelare herr.

ANNONS
|

Han slog igenom som en lovande höjdhoppare i Kongahälla AIK och senare Bohus IF. Tillsammans med bland andra Axel Enfeldt och Engla Nilsson ingick Ludvig Holgersson i den friidrottsgrupp som hoppade hem flera medaljer och fina ungdomsresultat till Kungälv. Men det är en historia som han börjat tröttna på. Ludvig Holgersson valde fotbollen och plockades med i A-laget av dåvarande tränaren Mikael Martinsson under pandemiåret 2020.

– Folk snackade, men så bra var jag inte i höjdhopp. Jag har fått väldigt bra träning i friidrotten och har bra spänst, säger Ludvig Holgersson.

Började i Kareby

Fotbollskarriären började i Kareby IS och Ludvig Holgersson fanns med i publiken när några av hans gamla vänner firade uppflyttningen till division 5 förra helgen. Då hade Ludvig avslutat sin tredje säsong med Kongahälla, lagets bästa på flera år i division 3. IKK slutade fyra, så högt har inte laget hamnat på över 20 år och tiden i division 2 i början av 2000-talet.

ANNONS

Vi har en bättre lagsammanhållning jämfört med tidigare år.

– Det har varit ett kul år med Kongahälla. Jag tycker att vi generellt har gjort en bra säsong med många nya spelare. Det gick inte att förvänta sig så mycket mer. Fast vi hade chansen ett tag att gå upp. Det var en liten besvikelse att vi sumpade den chansen. Vi var bra, men ojämna ibland, säger Ludvig Holgersson, som ville mer med sin fotboll när han bytte klubb från Kareby till Kongahälla.

Det var många nya ansikten i IKK den här säsongen, å andra sidan har Kongahälla haft en stor omsättning på spelare varje säsong de senaste fem åren.

Är den här upplagan så mycket bättre?

– Absolut. Vi har en bättre lagsammanhållning jämfört med tidigare år. Det är bättre stämning, man känner det. Det är glatt i omklädningsrummet, alla gillar varandra och vi har kul ihop.

Ludvig Holgersson har tagit för sig alltmer för varje år och är idag en given kraft i Kongahällas försvarslinje.

– Jag känner verkligen att jag har utvecklats jämfört med säsongerna innan. Jag har blivit mer bekväm. Tidigare var jag skitnervös inför matcherna och rädd att göra misstag. Det har släppt nu och det är bara kul att spela. Jag har fått mer självförtroende.

Vad ser du som dina styrkor?

– Svårt att säga. Jag är allround, spelar enkelt, nickar och gör det jag ska göra. Mål? Jag har väl gjort ett mål. Och ett mot Kortedala, men de drog sig ur och räknas inte.

Hans kvaliteter tog honom vidare till Bosön, dit 70 av de bästa 17-åringarna i landet bjuds in varje år, för ett träningsläger arrangerat av Svenska fotbollförbundet.

– Jag vet inte så mycket om det. Det var några spelare från storklubbarna, men även många spelare från mindre klubbar som fick chansen. Det var något läger till, men jag blev inte kallad dit.

Rutinerade parhästar

Ludvig har spelat med riktigt rutinerade spelare bredvid sig. Sören Reuterwall, Johan Kaage och Tommie Veljovic är 15-20 år äldre och bidragit med en god portion erfarenhet.

Jag har tränat lite med Häcken i ett-två års tid och var där förra veckan.

– De har hjälpt mig mycket allihop. De är förebilder som jag ser upp till och kollar på hur de rör sig. Jag har tagit efter hur de gör. Det har varit kul att få spela med sådana gubbar.

Hur blir det med din framtid? Rycker större klubbar i dig?

– Jag har tränat lite med Häcken i ett-två års tid och var där förra veckan. Jag trivs bra i Kongahälla och älskar att spela seniorfotboll, samtidigt vore det bra att få vara med akademin i Häcken. Fast risken är att man blir en i mängden.

Philip Sundgren – nu i Angered – gjorde resan från Kongahällas A-lag till Häckens akademi och tillbaka.

– Jag har snackat mycket med Philip. Han säger att det är värt det. Det är en bra utbildning, duktiga tränare och professionellt, med en anläggning som är hur bra som helst. Men det finns nackdelar, säger Ludvig.

Oavsett var du hamnar – hur ser du på Kongahällas framtid?

– Det ser väldigt ljust ut. Vi har fått en bra grund under säsongen. Det är stor skillnad nu mot hur det var i början av säsongen. Vi har blivit allt bättre kommer att bli ännu bättre nästa säsong. Nu har vi ledigt, sedan börjar träningen nästa vecka. Det är kul att spela fotboll!

LÄS MER:Här är de största talangerna inom Kungälvsfotbollen

LÄS MER:Bengaler och brinnande känslor i Kongahällas derbyvinst

ANNONS