Tummen upp för Västtrafiks nya zoner och billigare bussresor

Kungälvsborna välkomnar beslutet om att i framtiden endast betala för en biljettzon när de ska ta bussen eller tåget till Göteborg.
– Det här är jättebra, nu kan man resa oftare, säger några resenärer.

ANNONS

Beslutet som regionens kollektivtrafiknämnd fattade tidigare i veckan innebär att Kungälvsborna kommer att slippa betala för två zoner när de ska ta bussen eller tåget till Göteborg. Zonindelningen har länge varit ett irritationsmoment bland många Kungälvsbor som ställt sig frågande till att behöva betala dubbelt för att resa över kommungränsen till Göteborg.

”Hem och ta en öl”

– Det har ju känts helt galet att behöva köpa en extra biljett för att åka till Göteborg. Vi har kunnat åka till Eriksdal men inte längre. Nu blir det kanske att man åker oftare in till Göteborg. Hem till ens gamla hemtrakter och tar en öl, skrockar två herrar inne på Resecentrum som tycker att det räcker att presentera sig med förnamnen Sten och Janne.

ANNONS

Alla som KP pratar med gällande det nya biljettsystemet är positiva.

– Jag kände inte till det, men det är ju jättebra, säger Joakim Zärnbolm som sitter och väntar på bussen som ska ta honom hem till bostaden i Olseröd. Han varit på rehab inne i Göteborg.

Kommer inte resa oftare

– Jag pröjsade 70 spänn med biljett i appen. Jag åker in till Göteborg titt som tätt så då blir det ju bara halva priset i fortsättningen.

Bill Karlsson står även han och väntar på bussen. Han har varit hos tandläkaren och dragit ut en tand och mår lite si så där. Han läste i KP att Västtrafik ändrar indelningen av zoner.

– Det är väldigt positivt. Jag har pensionärskort och åker in till Göteborg ibland, mest för att flanera, titta på folk och gå på kafé, säger han.

– Men jag tror inte att jag kommer att resa oftare. Det blir ungefär lika ofta som förr.

– Förr oss chaufförer kommer det kanske innebära färre konflikter med resenärer med den nya zonindelningen. Det händer ganska ofta att resenärer bara har A-biljett men nu slipper vi det problemet, säger Rezgar Faraj, som är busschaufför och anställd på Västtrafik men som inte kände till beslutet om ändrade biljettzoner.

Det gör inte heller Melanie McLaren som bor vid Eriksdal och nyss klivit av bussen vid Resecentrum.

”Billigare månadskort”

– Ja, det är verkligen jättebra. Jag åker ungefär en gång veckan så jag är glad att det blir billigare.

Ida Johansen och Barbro Martinsson är två andra resenärer som är nöjda över beskedet om att det snart blir billigare att resa.

– Jag har månadskort och reser från centrala Kungälv till jobbet i Stigs center. Så nu blir månadskortet billigare, säger Ida.

– Ja, jag välkomnar också ett lägre pris, även om det inte kommer att påverka mitt resande. Jag har mitt pensionärskort och reser in till Göteborg någon enstaka gång för att handla. Det kommer inte bli oftare nu.

LÄS MER:153 klagomål per dag – det får resenärerna att rasa på Västtrafik

LÄS MER:Holmensköld om nya zonindelningen: ”Jättevälkommet”

LÄS MER:Kritiken: Överfulla bussar mellan Kungälv och Göteborg

ANNONS