Kritiken: Överfulla bussar mellan Kungälv och Göteborg

Ett inlägg om överfulla bussar mellan Eriksdal och Göteborg har väckt reaktioner i en lokal Facebook-grupp i Kungälv. Men Västtrafik har för närvarande inga planer på att ändra på busslinjen.
– Senaste veckorna har det varit väldigt fullt redan när bussen kommer, säger pendlaren Therése Hevosaho.

ANNONS

Tidigare i höst rapporterade Kungälvs-Posten om problem med överfulla bussar och långa köer.

Då var det SNU-bussen som var i fokus – nu är det X4.

Det är framför allt hållplatsen Eriksdal och resan mot Göteborg som är föremål för diskussioner i Nya Kungälvsgruppen på Facebook.

"KAOS den senaste veckan!”

Så här står det i inlägget:

”Fler som pendlar med X4 emellan Kungälv (Eriksdal) - Göteborg som tycker att de måste sätta in fler bussar under rusningstid???? KAOS den senaste veckan!”.

Flera som svarar i tråden håller med om problematiken.

En av dem som påverkas är Therése Hevosaho. Hon bor i Romelanda och pendlar med X4-bussen till jobbet i Göteborg varje morgon.

ANNONS

– Jag upplever att bussarna är väldigt, väldigt fullsatta från Kungälv. Senaste veckorna har det varit väldigt fullt redan när bussen kommer. Då har jag ibland valt att vänta på nästa buss, säger Therése Hevosaho.

”Känns inte tryggt”

Hon känner sig inte bekväm med att stå eller att stå så nära andra i bussen.

– Det känns inte tryggt att stå för man åker på motorväg och bussen får köra fort, säger Therése Hevosaho, som också skrivit om detta till Västtrafik.

Västtrafik säger att de fått in få klagomål på busslinjen.

– Vi har fått in sex kundärenden sedan början av augusti. Vi vill gärna uppmana våra resenärer att höra av sig till oss om man upplever att det är för fullt eller om man har synpunkter, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Kan sätta in ersättningsbussar

För närvarande går det en X4-buss ungefär var femte minut under rusningstider.

Men Therése Hevosaho tycker inte att det räcker.

– Förra året hade de alltid en ersättningsbuss, och den kom väldigt ofta, men nu har jag inte sett den på hela hösten, säger hon.

Västtrafik har inga planer på att ändra på linjen men säger att de kan sätta in ersättningsbussar.

– Aldrig att man ska lämnas kvar på hållplatsen. Är de så fulla försöker vi sätta in ersättningstrafik i form av fler bussar, men i värsta fall får man vänta i fem minuter på en ny buss. Med det sagt så gör vi allt vi kan för att göra resorna så bekväma som möjligt, säger Mette Ramquist.

Hur ska man som resenär tänka när det är så många som reser med X4?

– Alla kan inte det, men om man har möjlighet att resa lite tidigare eller senare än rusningstid så brukar det vara mer plats ombord, säger Mette Ramquist.

LÄS MER:153 klagomål per dag – det får resenärerna att rasa på Västtrafik

LÄS MER:P-förbudet underlättar för dagpendlare

LÄS MER:Busschaufför döms för fortkörning – hävdar stor press

ANNONS