Omställning Kungälv håller fackeltåg för klimatet

Omställning Kungälv höjer åter igen rösten för klimatet med hjälp av en manifestation. Denna gång i form av ett fackeltåg som anordnas 9 december. Föreningen hoppas att allmänheten vill delta för att driva på kommunens arbete med klimatfrågorna.

ANNONS
|

Inför valet i september arrangerade Omställning Kungälv en manifestation för klimatet då de hoppades lyfta klimatfrågan i kommunen. Ordförande för föreningen Gunilla Almered Olsson berättade för Kungälvs-Posten att det då handlade om att få upp klimatfrågan högre upp på agendan. Något som verkar ha gett en viss effekt.

– Vi jobbar just nu i tiotal olika arbetsgrupper som på olika sätt jobbar med frågor kring klimatet. Vi har bland annat ett samarbete med det kommunala bolaget Kungälv Energi för att höja den lokala el-produktionen och till och med försöka lyckas bli självförsörjande på fossilfri el, säger hon.

Nu efter valet anser hon och medlemmarna Åsa Frank Karlberg och Kari Marstrander Bové att det återigen är dags att höja rösterna kring klimatfrågorna i kommunen. Denna gång i form av ett fackeltåg.

ANNONS

– Klimatfrågan är dessvärre ganska nedprioriterad i många sammanhang i kommunen. Vi menar att det är svårt att separera klimatfrågan från många andra problem som vi står inför i samhället, så därför vill vi höja klimatfrågan igen, säger Gunilla Almered Olsson.

Fredag 9 december vid Mimers Hus

Fackeltåget hålls fredagen den 9 december med start klockan 17:30, där deltagarna ska vandra från Mimers Hus bort till Marknadsplatsen vid Kongahälla Center. Det kommer att vara musik, hållas tal och bjudas på glögg under evenemanget.

– Vi vill symbolisera ett ljus i mörkret. Det är lätt att tänka att det mesta med klimatet känns hopplöst men vi vill visa motsatsen, säger Åsa Frank Karlberg och menar på att det finns mycket man kan göra för klimatets skull.

Åsa Frank Karlberg lyfter upp ett av flera projekt som organisationen gjort. Hon berättar hur Omställning Kungälv i samarbete med Kärna scoutkår byggt ett insektshotell för att främja den biologiska mångfalden.

– Det är ett exempel där vi lägger en av alla små pusselbitar. Det är nog ganska vanligt att man tänker att man inte kan göra så mycket själv, men när vi går samman i grupp visar vi att vi faktiskt kan göra konkreta saker, en pusselbit i taget, säger hon.

Fackeltåget blir därmed nästa pusselbit för föreningen, där de bjuder in allmänheten att vara med. Både som engagerade eller om man önskar att bli medlem.

– Vi är inte en protestförening, ganska långt ifrån faktiskt. Vi jobbar aktivt med dessa frågor och försöker hitta lösningar. Vi har mycket kompetens i föreningen men vill alltid ha mer. Vare sig man vill vara jätteaktiv, lite aktiv eller bara vara en stöttande medlem, säger Kari Marstrander Bové.

LÄS MER:Ideella krafter vill se politiska åtgärder för klimatet

LÄS MER:Den nya majoriteten presenterar nya miljömål

LÄS MER:Manifestation ska lyfta klimatfrågor inför valet

ANNONS