”Kombinationen av folkliv och historia gör Marstrand unikt” – Ebba Kleberg von Sydow om sitt paradis

Journalisten, entreprenören och författaren Ebba Kleberg von Sydow tillbringade sin barndoms somrar på Marstrand. Än idag är några veckor varje sommar vigda till ön som enligt Ebba har allt.
– Jag vill gärna ge mina barn vad jag själv fick när jag var liten. För mig är Marstrands historia viktig att förmedla.

ANNONS
|

Att Marstrands historia är central för Ebba går inte att ta miste på och minst ett besök på fästningen hinns med varje sommar.

– Inte sällan tar jag rollen som guide med målet att få mina barn lika fascinerade av öns historia som jag är. De tycker mest att jag tjatar hål i huvudet på dem, skrattar hon.

Ebbas koppling till Marstrand har funnits i hela hennes liv. Som liten först genom att hennes farmor och farfar hade sommarhus på ön. Senare köpte även Ebbas föräldrar ett hus på orten.

– Mina sommarlov på Marstrand var verkligen sagolika. Jag tillbringade dem med mamma, pappa, min syster, farmor och farfar men också ett antal kusiner. Vi hade så roligt.

ANNONS

Ebba och hennes familj har idag inget eget hus på Marstrand, men både hennes föräldrar, Helen och Oscar von Sydow, och hennes syster Amy har hus på ön.

– Det är hos dem vi bor under de veckor vi spenderar på Marstrand varje sommar. Jag hoppas att mina barn känner detsamma för sommarloven på ön som jag alltid har gjort. Det är viktigt att kunna knyta knopar och fiska krabbor, skrattar hon.

På Marstrand finns alltid något att göra menar Ebba som säger att hon är en rastlös själ.

– Jag vill alltid att det ska hända något. Det är inte detsamma som att tempot behöver vara högt, men jag vill gärna göra saker och då är Marstrand perfekt. Det finns också otroligt många härliga utflyktsmål i övriga delar av Kungälvs kommun. Till exempel vill jag varje år åka till Hoffrekullens handelsträdgård i Romelanda och köpa deras fantastiska tomater, till Åsas bageri i Kareby för att njuta av deras smarriga bröd, till Mariebergs gård för bästa köttet och till Bohus fästning för ännu mer historia.

En typisk dag på Marstrand är för Ebba ganska späckad.

– Eftersom jag inte är där hela sommaren vill jag maxa varenda dag. Det blir inga sovmorgnar i min familj. Jag börjar gärna dagen med att gå till Bergs med pappa och köpa Berlinare. Mina ”Stockholsmbarn” vet knappt vad det är och det kan jag känna lite panik över, skrattar hon.

Efter frukosten bres smörgåsar, kaffet hälls på termos och saften på flaskor.

– Sedan fyller pappa båten med oss barn och barnbarn och tar oss till Engelsmannen eller någon annan mysig ö. Pappa Oscar kan varenda vik och grynna kring Marstrand. Ingen får äta av matsäcken innan man har badat, det är viktigt. Ingen smörgås är så god som den man njuter nybadad på en solvarm klippa.

Ebba beskriver även hela storfamiljen som rastlösa själar och de brukar inte bli kvar på utflyktsmålet i särskilt många timmar.

– När vi är tillbaka kan det hända att vi tar en tur på fästningen och lite senare på dagen drar min syster och jag på oss träningskläderna för en power walk runt ön. Den bästa dagen hinner vi även med ett ”före-middagen-bad”. Middagen förresten, den står mamma för. Hon styr och ställer i köket och lagar alltid så fantastiskt god middag. Den äter vi helst i trädgården. Efter middagen får barnen springa ner på kajen och köpa smågodis, precis som jag och mina syskon gjorde när vi var små.

Det är dock inte bara mamma Helen som står för den goda maten. Matlagning är ett stort intresse även för Ebba, framför allt under sommaren och just på Marstrand när sommarlovskänslan gör sig påmind.

– När jag växte upp arbetade mamma mycket men sommaren har alltid varit helig. Då har vi haft oceaner av tid och matlagning och bakning har fått vara i centrum. Det är nog det jag har med mig. Har man tid är matlagning fantastiskt att ägna sig åt.

Intresset för matlagning delar Ebba med sin syster och 2012 gav de tillsammans ut boken ”Sommar med systrarna von Sydow – Syndigt gott för vardag och fest”.

– Boken tar läsaren med till Marstrand där vi lagar goda och lättlagade menyer för både vardag och fest.

Marstrand förknippas av många med sommar, sol och salta bad. För Ebba är även lågsäsongen underbar.

– Marstrand kan vara som allra vackrast en regnig och ganska folktom dag. Att då gå till Bergs och köpa goda bullar och sedan kura ihop sig runt köksbordet eller i favoritfåtöljen är underbart. Gärna tillsammans med någon av Ann Rosmans böcker som utspelar sig på just Marstrand.

Vad är det bästa med Marstrand?

– Åh, det är så mycket. Marstrand är unikt i sitt slag. Kombinationen av flärdfull historia med kunglig glans och societeten med sina vackra sommarvillor, men också fästningen, fångarna och kriget. Historien fascinerar mig mycket. Bara att promenera på kajen där varje gatsten andas historia är stort tycker jag. Så har vi det otroliga folkmyllret med ett härligt café- och restaurangliv. Här finns så mycket att göra och se. Samtidigt finns lugnet. Jag älskar att packa badkläder, handduk, en bok eller lurarna och sedan promenera en kort bit från myllret. Det går faktiskt att hitta ett alldeles eget ställe, bara man vet var badtrapporna finns. Dessutom erbjuder västkusten Sveriges bästa bad. Inget femstjärning spa i världen slår ett bad på Marstrand en varm julidag.

LÄS MER:Oxelträden i Paradisparken ska ersättas med andra träd

Ebba Kleberg von Sydow

Namn: Ebba Kleberg von Sydow

Ålder: 41

Familj: Maken Johan Kleberg och barnen Marianne, 11, Klas, 9, och Ernst 5 år.

Gör: Journalist, entreprenör och författare.

Favoritplats: Marstrand

Ebbas Marstrandspärlor

Bergs Konditori

Carlstens fästning – ”Helst med guidad tur.”

Våffelcaféet

Johans krog – ”Alltid så gott och trevligt.”

Strandverket – ”För sitt italienska supergoda kaffe.”

Tehuset Java

Solvarma klippor – ”Med kaffe och smörgåsar.”

Ebbas tips på utflyktsmål

Hoffrekullens handelsträdgård

Åsas bageri

Nordiska Akvarellmuseet

Mariebergs gård

LÄS MER:Carl Larssons tavla från Marstrand säljs på auktion – värderas till flera miljoner

LÄS MER:Vinnarbild knäppt på Marstrandsön – av Marstrandsbo

ANNONS