Carl Larssons tavla från Marstrand säljs på auktion – värderas till flera miljoner

Målningen har ”gått under radarn” och har inte visats för allmänheten sedan 1950-talet. Nu säljs Carl Larssons akvarellmålning Trädgårdsscen från Marstrand på auktion, värderad till två miljoner kronor.
– Det vore allra roligast om den kunde hamna på Marstrand igen, säger Victoria Svederberg, chef på konstavdelningen för Stockholms auktionsverk.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Många känner kanske till att Selma Lagerlöf, Anders Zorn och Anna Gardell-Ericson ofta besökte Marstrand och skapade flera av sina kända verk där. Bland annat sägs det att Selma Lagerlöf ska ha befunnit sig i Kungälv och på Marstrand under tiden som hon skrev "Herr Arnes penningar”, vars handling till stor del utspelar sig i och omkring Marstrand.

Det som kanske inte lika många känner till är att konstnären Carl Larsson också bodde på ön under perioder.

– Han återkom till Marstrand vid flera tillfällen eftersom han var lärare på Valand. Han var mycket på Marstrand speciellt år 1893 och då skapade han flera kända målningar, bland annat en som föreställer Marstrands fästning. Och en annan som heter Motiv från Marstrand som såldes på Bukowskis 2010, berättar Victoria Svederberg.

Intresse från Marstrandsfolk

Målningen Trädgårdsscen från Marstrand, som nu auktioneras ut, är värderad till uppemot två miljoner kronor.

– Det har varit många intresserade och det har varit intresse från folk med anknytning till Marstrand, säger Victoria Svederberg.

Det var på Hamngatan 9 som Carl Larsson bodde då han befann sig på Marstrand. På adressen ligger idag Bergs konditori, men i slutet av 1800-talet var byggnaden sommarboende åt konstmecenaten Pontus Fürstenberg, konstinvesterare, och hans hustru Göthilda. Pontus Fürstenberg och Carl Larsson blev efter år av samarbete väldigt goda vänner.

”Ett stycke konsthistoria”

– Sedan bjöds Carl och Karin in på besök till Pontus och Göthilda, till deras sommarboende. Det var som en modern version av en salong. Man bjöd in olika kulturpersonligheter att bo och verka i huset och de hade trevliga middagar och socialt umgänge. Sommaren 1889 var Carl Larsson där och målade den målning som ligger ute på auktion nu, berättar Victoria Svederberg.

Sedan dess har den inte visats så mycket för allmänheten.

– Senast den var med på en utställning var 1953, det var på Carl Larssons stora minnesutställning. Anledningen är att den har varit i en och samma familj under en längre tid och gått lite under radarn, helt enkelt. Det är verkligen ett stycke svensk och internationell konsthistoria, säger Victoria Svederberg.

Exakta platsen för motivet

Michael Stensjö, som äger och driver Bergs konditori och också bor i fastigheten där Carl Larsson tillbringade många somrar, hade ingen aning om att Sveriges kanske mest kända konstnär bott i byggnaden en gång i tiden.

– Jag vet ju att Selma Lagerlöf satt i Bergs trädgård och skrev, och att Anders Zorn var här ofta och hälsade på, men jag visste inte om Carl Larsson, säger Michael Stensjö som direkt satte igång att ringa runt bland ortsborna för att ta reda på mer.

I ett sms från Peter Jitzmark, engagerad medborgare i Marstrand, får han strax mer information om tavlans motiv. Och faktiskt exakt position varifrån den är målad: ”Carl Larsson står vid dagens Lasse-Majas uteservering. Till höger Sjömanshuset, huset revs 1936 och ersattes av ett nytt samma år. Rektorskans Trädgård är namnet”, skriver Jitzmark.

Vid 15-tiden på onsdagen avslutades auktionen av tavlan. Möjligheten att buda på förhand stängdes under tisdagseftermiddagen, men när auktionen inleddes under onsdagen låg redan budet på 1,5 miljoner kronor.

Elva budgivare deltog, både på plats, i telefon och online, och totalt lades 51 bud. Trädgårdsscen från Marstrand klubbades till slut för 2 050 000 kronor. Köparen är okänd.

LÄS MER: Societetsbröllop och Sillens helg– drog massorna till Marstrand

LÄS MER: Nu får Marstrandsfärjan miljödiesel i tanken

LÄS MER: Nostalgi och historia i prisad bok om Marstrand

ANNONS