”Krisen vi har är brist på reella resurser i sjukvården som utökas genom att staten inte tillsätter de finansiella resurserna som behövs”, skriver Rolf Nilsson.
”Krisen vi har är brist på reella resurser i sjukvården som utökas genom att staten inte tillsätter de finansiella resurserna som behövs”, skriver Rolf Nilsson. Bild: Stefan Bennhage

Stoppa överskottsmålet i papperskorgen

Svar på insändaren ”SD-regeringens missriktade politik fördjupar vårdkrisen” som publicerades i KP den 23 februari.

ANNONS
|

Jag håller med er om att dagens regering liksom alla tidigare regeringar sedan 90-talet och införandet av överskottsmålet har i onödan nedmonterat vår gemensamma välfärd.

Detta gör man för att man behandlar statens utgifter på samma sätt som om det vore ett hushåll, privat verksamhet eller kommun. Dessa verksamheter behöver ha en budget som går ihop annars får man ett underskott.

Staten å sin sida har en fördel som de ovan nämnda verksamheterna inte har och det är att man “trycker pengar”. När staten ökar antalet pengar och tex ger regionerna mer pengar till sjukvården så försvinner de pengarna inte från staten utan innebär bara mer pengar i omlopp.

ANNONS

En annan viktig sak är att man måste skilja på finansiella och reella resurser. Reella resurser är tex sjuksystrar eller medicin. Krisen vi har är brist på reella resurser i sjukvården som utökas genom att staten inte tillsätter de finansiella resurserna som behövs.

Vi har generellt brist på reella resurser både inom den privata och offentliga sektorn, det finns inte personal med rätt utbildning.

Vän av ordning säger att vi riskerar öka inflationen och hela landet går omkull om vi trycker mer pengar.

Detta har ju hänt i historien, det är dock inte sedelpressen som är problemet. Orsaken till inflationen är brist på reella resurser.

Bästa exemplet på att detta är sant är att när vi hade flyktingkrisen 2015 sade finansministern att nu bryr vi oss inte om att vi går med underskott utan staten satsar 100 miljarder till kommunerna. Konsekvensen blev att staten gjorde ett överskott på 0,2 procent.

Så min förhoppning att nuvarande och kommande regeringar stoppar överskottsmålet i papperskorgen, där det hör hemma. Istället satsar på hur vi skall lösa den riktiga krisen, brist på reella resurser.

Då kan vi varken kasta ut eller hindra människor som inte är födda här att komma hit. Istället bör vi se till att de får rätt utbildning för att hjälpa till att bygga samhället.

Resonemanget ovan bygger på MMT (Modern Money Theory).

Rolf Nilsson

ANNONS