Sveriges sjukvård förtjänar mer än vad den fått – den förtjänar en regering som ser, hör och agerar. Innan det är för sent, skriver S-politikerna Janette Olsson och Camilla Haag.
Sveriges sjukvård förtjänar mer än vad den fått – den förtjänar en regering som ser, hör och agerar. Innan det är för sent, skriver S-politikerna Janette Olsson och Camilla Haag. Bild: Anna Hedlund

SD-regeringens missriktade politik fördjupar vårdkrisen

Medan vårdpersonalen på våra sjukhus och vårdcentraler tappert kämpar på, står regeringen fast vid sin kurs mot skattesänkningar för poolrenoveringar och miljardvinster till storbankerna, skriver S-politikerna Camilla Haag och Janette Olsson.

ANNONS
|

I en tid när vården skriker efter uppmärksamhet, då väljer SD-regeringen att blunda. Sveriges sjukvårdskris är inte bara en fråga om siffror och budgetar; det är en kamp för själva kärnan i vår välfärd, där varje försummat beslut väger tungt.

Regeringen som borde vända på varje sten för att skydda vår välfärd, har i stället blivit en symbol för passivitet och missriktade prioriteringar i en tid då proaktivt ledarskap behövs som mest.

Medan vårdpersonalen på våra sjukhus och vårdcentraler tappert kämpar på, står regeringen fast vid sin kurs mot skattesänkningar för poolrenoveringar och miljardvinster till storbankerna. Detta ensidiga fokus på ekonomisk politik för de välbeställda har blivit en dyster kontrast till överfulla väntrum och utmattade undersköterskor som möter oss i verkligheten.

ANNONS

När sjukvårdsministern nonchalant förklarar krisen som en biprodukt av pensionsavsättningar och administrativ ineffektivitet, blir det tydligt hur avlägsen regeringen är från sjukvårdens råa verklighet. Detta är inte en fråga om byråkratiska finesser – det handlar om att kunna erbjuda grundläggande vård till medborgarna.

SKR:s dystra prognos för 2024 målar en bild av regioner som kämpar för att hålla huvudet över vattnet. Regeringens svar? Ett ekonomiskt stödpaket som inte bara är en droppe i havet, utan också en tydlig signal om deras likgiltighet. Jämförelsen med den tidigare S-regeringens mer generösa stöd understryker att det gör skillnad vem som styr.

Vi står inför ett avgörande ögonblick i svensk sjukvårdshistoria. SD-regeringens hantering av denna historiska kris är inte bara en fråga om politiska val, utan ett test av vår gemensamma förmåga att värna om de svaga och sjuka i vårt samhälle. Sveriges sjukvård förtjänar mer än vad den fått – den förtjänar en regering som ser, hör och agerar. Innan det är för sent!

Janette Olsson, regionpolitiker från Göteborgsområdet

Camilla Haag, ordförande Socialdemokraterna i Kungälv

LÄS MER:Sjukvårdens ekonomi granskad – mindre pengar till vård än i andra regioner

LÄS MER:Ansträngt läge på akuten – kan få hjälp av värdar från Röda korset

ANNONS