Daniel Tengwall, ordförande i LO-facken Kungälv och anser att RUT-avdraget, som omfattar hushållsnära tjänster. bör avskaffas. Arkivbild
Daniel Tengwall, ordförande i LO-facken Kungälv och anser att RUT-avdraget, som omfattar hushållsnära tjänster. bör avskaffas. Arkivbild Bild: Anders Hofgren

Slut klyftorna – avskaffa RUT-avdraget

När klyftorna ökar kan vi inte ha kvar politiska system som främst gynnar de rikaste utan måste satsa våra gemensamma resurser på reformer som ökar jämlikheten. menar Daniel Tengwall, ordförande i LO-facken Kungälv och anser att RUT-avdraget bör avskaffas.

ANNONS

När kostnadsökningarna gör arbetare fattiga är det dags att avskaffa RUT-avdraget som till största delen är ett skattebidrag till rika.

SCB har i januari rapporterat om att ojämlikheten i Sverige är högre än på nästan 50 år. Den rikaste tiondelen blir bara mer och mer rika, arbetare och vanliga tjänstemän halkar efter.

Nu har kostnadsökningarna gjort det riktigt tufft för vanligt folk att få hushållsekonomin att gå ihop. Och regeringen vill att kommunerna ska spara på välfärden eftersom de inte kompenserar deras kostnadsökningar. Men det finns ju lösningar. Ta bort RUT-avdraget till exempel. Regeringen väljer att ha kvar det som gör att skattepengar används till att städa rika människors swimmingpooler eller andra, liknande tjänster. Staten går in och betalar halva barnflickans lön upp till 25 000 kr i månaden.

ANNONS

Det hade varit så oerhört mycket mer effektivt att istället använda dessa skattepengar i välfärden - till undersköterskor, busschaufförer, lärare, poliser och andra bristyrken inom den offentliga sektorn. Att ha kvällsöppna förskolor för många istället för barnflickor för enskilda och en billigare och mer tillgänglig hemtjänst istället för hemstädning med avdrag.

RUT-systemet uppskattas naturligtvis av de enskilda som använder avdraget men det urholkar den generella välfärden.

När klyftorna ökar kan vi inte ha kvar politiska system som främst gynnar de rikaste utan måste satsa våra gemensamma resurser på reformer som ökar jämlikheten.

Daniel Tengwall, ordförande LO-facken i Kungälv

LÄS MER:Nu får vi ordning på den psykiska ohälsan!

LÄS MER:Sålde in Marstrand till mässbesökarna

ANNONS