”M och S utan gemensam kompass dödar utvecklingen i Kungälv”, menade Liberalerna i ett debattinlägg. Nu kommer repliken från de styrande partierna. Arkivbild
”M och S utan gemensam kompass dödar utvecklingen i Kungälv”, menade Liberalerna i ett debattinlägg. Nu kommer repliken från de styrande partierna. Arkivbild Bild: Gittan Öhman

Liberalernas lösning - en pank kommun igen

”M och S utan gemensam kompass dödar utvecklingen i Kungälv”, menade Liberalerna i ett debattinlägg. Nu kommer repliken från Moderaterna Kungälv.

ANNONS
|

Replik på insändaren ”M och S utan gemensam kompass dödar utvecklingen i Kungälv” (28/6):

Liberalerna i Kungälv lämnade det borgerlig samarbetet 2013 och hittade ett nytt samarbete i den tidigare majoriteten, där också Vänsterpartiet ingick.

Med den bakgrunden blir ifrågasättandet av dagens samarbetes ideologiska grund mellan M, S och C märkligt.

Socialdemokraterna och Moderaterna har naturligtvis olika ingångar i många frågor men kunde komma överens om att vi gemensamt måste ta tag i ekonomin enligt principen att barn och unga inte ska ärva vår generations skulder. Utifrån detta ramverk har kommunen gått med överskott som möjliggjort att investeringar betalas med kommunens egna pengar och vi har kunnat amorterat ner de lån som uppstod förra mandatperioden med över 600 miljoner kronor. Genom mycket tydliga krav har vi en ekonomi som nu möjliggör satsningar som t ex hallarenan i Ytterby.

ANNONS

Den tidigare majoritetens politik med bland annat liberalerna, UP och Vänsterpartiet, innebar att Kungälv lånade över två miljarder kr på fyra år. Det motsvarar 1,3 miljoner kronor varje dag - i fyra år.

Kommunen som brukar ha ca 70 anställda per 1000 medborgare anställde helt plötsligt över 200 personer per 1000 nyinflyttade. Trots detta ökade varken lärartäthet eller personalen i äldreomsorgen. Investeringsprojekten som aldrig höll budget, löstes med beslut om att fördyringar på 20% skulle betraktas som om dom höll budget i alla fall. Ett år hade Kungälv samma kostnad per medborgare som krisande kommuner i Dalsland med betydande utflyttningsproblematik. Kommunen gick föga överraskande varje år med underskott - trots en fantastisk högkonjunktur.

Bland kommuner är det bara de som har marginaler som har ett handlingsutrymme, i annat fall tar den dåliga ekonomin över agendan. Med liberalernas budgetförslag för 2023 är överskottet hälften av vad Kungälvstrions förslag innebär. Bara de senaste månadernas försämrade läge med inflation, stigande räntor och högre pensionskostnader, har gjort att det liberala förslaget är överspelat ett halvår innan 2023 ens börjat. Det är exakt samma lättsinniga politik utan marginaler som skapade de problem som vi varit tvungna att hantera denna period ovanpå en pandemi.

Thomas Alpner ordf. M Kungälv

Anna Vedin, gruppledare

Anders Holmensköld, kommunalråd

LÄS MER:M och S utan gemensam kompass dödar utvecklingen i Kungälv

LÄS MER:Vi prioriterar välfärden först

ANNONS