M och S utan gemensam kompass dödar utvecklingen i Kungälv

Majoriteten, S och M, som styr sedan fyra år har två saker gemensamt; överskott i ekonomin och att behålla makten. Det skriver Liberalerna Kungälv i ett debattinlägg.

ANNONS
|

Blockpolitiken är död. Konflikten mellan arbete och kapital är utbytt. Detta friställer väljare att mobilisera enligt nya konfliktfrågor. När nya allianser uppstår, som den i Kungälv mellan ytterligheter, Moderater och Socialdemokrater, måste alla ställa sig frågan; vad har de gemensamt? Antingen har den ena eller andra har givit med sig i sina ideologiska värderingar. Redan förra mandatperioden bildades en ny majoritet i Kungälv med partier från i grunden skilda ideologiska värderingar.

Majoriteten som styrde då fann sakfrågor och ideologiska grundvärderingar som man ansåg viktiga för kommunens utveckling och kloka beslut fattades som genomfördes till förmån för ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

ANNONS

Majoriteten, S och M, som styr sedan fyra år har två saker gemensamt; överskott i ekonomin och att behålla makten. Det är viktigt med överskott, det ska en kommun ha, men det är inte det enda viktiga för en långsiktigt hållbar utveckling.

Prognosen för överskottet i år är 234 miljoner kronor det är 144 miljoner mer än beslutad budget. Detta beror på bland annat mycket goda skatteintäkter som i sin tur beror på beslut som förra majoriteter tagit så att fler kunnat flytta in till kommunen som nu betalar skatt. De som betalar priset för ett bisarrt högt överskott är skola, omsorg och medborgare. I brist på gemensamma värderingar och oförmåga att visa vad de vill tillsammans avstår majoriteten, M och S, bl.a. att förklara varför de inte har en gemensam plan för att renovera fastigheter i kommunens ägo som förfaller, varför de inte gjort något för att stävja droganvändandet som ökar bland unga och bidrar till kriminalitet eller att vidta åtgärder för att öka tryggheten. En majoritet med gemensamma värderingar hade med gott samvete kunnat sänka skatten samtidigt som man ger mer resurser till skola och omsorg, mer i den individuella plånboken och tar ansvar för överskott i ekonomin. Blockpolitiken må vara död, men värderingar och mod behövs för utveckling och den vill vi Liberalerna leda.

Elisabeth Mattsson, oppostionsråd (L)

Michael Karlsson, ekonomiskpolitisk talesperson (L)

Matilda Jansson, vice ordförande Beredningen för bildning och lärande (L)

Thomas Loong, ordförande Liberalerna i Kungälv

LÄS MER:Kungälvs eget Manhattan – så gick det till

LÄS MER:Kommunen måste bli bättre på att granska

ANNONS