”Vad är kostnaden för våra äldre när omsorgspersonalen måste springa ännu snabbare för att hinna med fler hemtjänstbrukare per person?”, skriver Vänsterpartiet i Kungälv.
”Vad är kostnaden för våra äldre när omsorgspersonalen måste springa ännu snabbare för att hinna med fler hemtjänstbrukare per person?”, skriver Vänsterpartiet i Kungälv. Bild: Stefan Bennhage

Exakt HUR ska det gå till att bevara välfärden?

Vänsterpartiet ger en replik på svaret från Daniel Tengwall (S) den 18 maj med rubriken Inte läge att höja skatten – drabbar de som har det tuffast.

ANNONS
|

Tack för “svaret”, Daniel Tengwall (S). Även om det i “svaret” du ger inte finns något som förklarar hur ni tänker “fortsätta göra det vi har gjort, till samma kostnad”. Exakt HUR ska det gå till? Förvaltningen var tydlig när de sa att de behövde 100 miljoner mer än vad ni tilldelar den för att behålla samma nivå i välfärden. Vilka beräkningar lutar den socialmoderata majoriteten sig på när ni påstår att det är möjligt att bibehålla samma välfärdsnivå och samtidigt spara in 100 miljoner? Varför har ni i så fall inte gjort det tidigare, om det har varit möjligt? Förra mandatperioden hade ni 125 miljoner i nedskärningar på tre år och nu ser vi konsekvenserna av det i larmrapporterna från skolan och omsorgen. Nu skär ni ner med 100 miljoner på ETT år och vi kan bara föreställa oss vad det kommer innebära. Kungälvsborna förtjänar bättre svar än så!

ANNONS

Det stämmer att vi har en skattehöjning i vårt budgetförslag. En skattehöjning som innebär att den genomsnittliga skattebetalaren får betala ca 100 kr mer skatt per månad. Vi har bedömt att en något förhöjd kommunalskatt, för att behålla samma välfärd som vi har nu, är mindre smärtsam än de 100 miljoner i besparingar som majoriteten föreslog. Kostnaderna för att skära ner på välfärden kommer drabba de som har det tuffast än mer. Vad är kostnaden för barnen när ni måste fylla klasserna med fler elever tack vare era nedskärningar? Vad är kostnaden för våra äldre när omsorgspersonalen måste springa ännu snabbare för att hinna med fler hemtjänstbrukare per person? Det är de Kungälvsbor som är mest beroende av välfärden som får betala priset för socialmoderaternas nedskärningar.

Nej, det måste vara slut på nedmonteringen av vår gemensamma välfärd i Kungälv! Vänsterpartiet tar fullt ansvar som oppositionsparti för vår politik. Vi önskar att majoriteten kunnat göra likadant istället för att hänvisa till fantasier om att vi kan ha samma välfärd samtidigt som vi sparar in 100 miljoner. Det är inte trovärdigt eller ansvarsfullt.

Vänsterpartiet Kungälv

ANNONS