Ytterby har fortfarande chansen – men tänker redan på nästa år

Efter 2–2 i söndagseftermiddagens fotbollsfajt i division 3 mellan Kongahälla och Ytterby kan man säga att ödesderbyts lotter har fallit olika. Medan IKK i skallarna redan verkar befinna sig på en sorts ledighet tänker man i Ytterby på en omstart för nästa säsong – även om det fortfarande finns en teoretisk möjlighet att hänga kvar i trean.

ANNONS
|

I Martin Sjöbergs frånvaro fick Victor Andersson ta på sig kaptensbindeln för att leda sitt Ytterby borta mot IKK inför en storpublik i höstsolen på Kongevi på närmare 600 personer.

– Vi har ingen utsagd tvåa som lagkapten men vi har en spelargrupp som är lite äldre och starkare. Lite gruppledare typ. Det kan bli jag, det kan bli någon annan, säger Victor.

Efter 2-2 har YIS fortfarande en teoretisk möjlighet att hänga kvar i division 3. Victor säger att laget ”rent matematiskt” inte har åkt ur men att man måste vinna sin sista match hemma mot Laholms FK – och det stort – plus att Kållered måste förlora.

ANNONS

– Alltså...vi börjar redan tänka, det kan jag ärligt säga, på nästa år. Det här är kanske en nystart som vi behöver. Vi har tappat allt som vi hade förra året inför i år, säger han.

– Det är inte alls samma lag! Fan, hur många är här sedan förra året? Det är inte ens en startelva. Idag fick vi starta med en junior som gjorde sin första match, säger han om Anton Johansson.

”Folk har försvunnit”

Läget för YIS hade varit betydligt bättre om man vunnit derbyt mot IKK.

Vad är det som har hänt i ert lag jämfört med förra året?

– Till att börja med att vi bara är elva från gruppen som är här. Folk har försvunnit av olika anledningar. Allt från att man kanske tappar spelglädjen – vi spelar ju inte som vi gjorde innan – plus att vi sitter i en sits där man tappar poäng i sista tio minuterna i, ja jag vet inte hur många matcher, säger han.

– Hade vi löst två av dem hade vi suttit säkra här idag.

Laget befann sig i en liknande sits för några år sedan då man åkte ur trean. Victor var med den gången också.

– När det börjar gå dåligt är det svårt att komma ur det. Vi kan inte höja upp av det någon anledning och jag vet inte varför.

”Måste satsa på oss”

Victor tänker just nu inget annat än att han är kvar i Ytterby säsongen 2023, men menar att ”hela Ytterby måste satsa på oss”.

– Jag tycker kanske inte att vi har fått hjälpen (av föreningen) som vi hade behövt och att jobba för att vi ska vara kvar. Det har ju varit som en kompisgrupp som har spelat fotboll med max 15 på träning. Ingen har tagit tag i det eller frågat vad som var problemet, säger han.

– Vi behöver kanske mer uppbackning när vi dessutom kan jämföra med hur det är i Kongahälla.

I derbyt hade IKK den inte helt obekante Pontus Wernbloom på bänken men inte för att spela eller ens leda laget.,

– Det hade varit goare om han fått spela lite. Hade varit gôtt att få sätta in en tackling. Klart jag håller på Blåvitt men jag kan ju ogilla Wernbloom för det – jag spelar ju i Ytterby, för fan! säger Victor och skrattar.

”En go gubbe”

Den tidigare IFK Göteborg-spelaren, utlandsproffset och landslagsmannen har Kongahälla som moderklubb. Under en tid har Pontus för spelbolaget Betsson under namnet ”Wernblooms resa” gjort ett antal nedslag i Sverige där sista anhalten var hans moderklubb.

– Han är verkligen en go gubbe, säger Eric Kallberg i Kongahälla.

– Han var med förra torsdagen och så idag då. Det är kul att honom här för man höjer sig lite grand. Varför? För att han är den han är, säger Eric som fått uppleva honom i träning.

– Han har fortfarande en sådan tajming – man ser att han har spelat högre upp.

”Semester i huvudet”

Eric fick linka av med en rejäl smäll på sitt högra knä.

– Jag fick en liten knuff, fastnade i gräset och det knäcktes, säger han om det knä han tidigare haft en skada i.

– Det kändes värre när det hände men jag hoppas inte att det är allvarligt.

Medan Ytterby gör allt för att undvika nedflyttning befann sig Kongahälla...tja, var någonstans?

– Det kändes som att vi hade åkt på semester i huvudet. Det var ju derby och vi borde ha varit mer ”på”. Vi var sega, kom inte upp i nivå och hade inget go heller. Man märkte att de ville mer och hade något att spela för, säger Eric.

Vad gör du nästa år?

– Så länge det här (läs: knäet) är OK, så är jag kvar ett år till. Men om det något värre, så vete fanken – man börjar ju bli till åren, säger han.

– Men jag tror att det kan bli bra till nästa år om vi är kvar och får spela ihop oss ännu mer.

LÄS MER:Ytterby-kaptenen om prekära läget: ”Haft många möten”

LÄS MER:Håll löftet och bygg arenan – här är de viktigaste frågorna för Kungälvsidrotten

LÄS MER:Här är de största talangerna inom Kungälvsfotbollen

Fotboll

Division 3 sydvästra Götaland

IK Kongahälla-Ytterby IS

2–2 (2–2)

Målskyttar IKK: Hugo Wolfbrandt och Eric Kallberg.

Målskyttar YIS: Fabian Andersson och Sebastian Strömqvist.

ANNONS