Elin Anderberg är Årets spelare dam – igen

Elin Anderberg bidrar med lagkänsla både på och vid sidan av planen. Ytterbys lagkapten och mittfältsmotor är Årets spelare dam – för andra året i rad.

ANNONS
|

I somras flyttade Wilma Axelsson och Victoria Alsne till USA för studier. Hannah Henriksson valde också skola framför fotboll, men där gick flyttlasset bara till Halmstad. Det skapades luckor i gruppen i Ytterby IS damlag.

– Det var tjejer som var på alla träningar och matcher. När de försvinner blir det en helt ny konstellation. Dynamiken som blev var inte bra och vi fick börja om från början. Och där var Elin väldigt bra.

Brännboll inte Carlunds bästa gren

Orden kommer från tränaren Magnus Carlund i Ytterby IS. Han fick hjälp av den relativt nyblivna lagkaptenen Elin Anderberg med brännboll, kubb och annat som gynnar lagandan, när han egentligen ville träna fotboll. Det är aktiviteter som trots det är lika viktiga för hur ett lag ska fungera ihop. Och på ute på planen har Elin från fotbollsfamiljen Anderberg i Kode gjort samma gedigna fotbollsjobb som vanligt. Därför är hon värd att utses till Årets spelare dam.

Det finns flera alternativa kandidater hos oss som har lika bra fotbollsmeriter som jag.

– Det är otroligt ärofyllt att få den utmärkelsen. Det finns flera alternativa kandidater hos oss som har lika bra fotbollsmeriter som jag, men det är svårt att nämna någon. Det beror helt på hur man resonerar. Det är tack vare mina medspelare som det känns okomplicerat att själv vara med som lagspelare, säger Elin Anderberg.

Ytterby IS slutade som ett mittenlag i division 2 nordvästra Götaland. Det innebär att YIS och majoriteten av lagen flyttades ner till trean i samband med omläggningen av serierna med bland annat färre division 2-serier. Elin Anderberg tycker att hon kunde ha gjort det bättre i år.

– Jag känner själv att jag som fotbollsspelare inte har gjort min bästa säsong, men har växt in i rollen som defensiv innermittfältare. Min önskan är att delta lite mer offensivt, vara med och avgöra lite mer.

Beror det på dig eller på taktiken?

– Både och. Jag har känt att jag inte vågar följa med upp, när jag har ansvar att ligga där och säkra. Samtidigt har det varit uttalat att min roll är att inte vara för offensiv, säger Elin Anderberg, som är en kampspelare som alltid gör bra matcher, men som inte alltid glänser.

Utespelare i mål

Hon slapp i alla fall vara målvakt, riktigt så defensiv behövde hon inte vara. Ordinarie målvakten Isabella Leckborn har haft en tuff säsong med skador och sjukdomar. Det har inte heller funnits en naturlig andremålvakt att kasta in. Utespelarna Malin Enberg och Emma Åkerström är några som offrat sig att ställt sig i mål.

Min känsla är att jag är väldigt nöjd där jag är just nu.

Ytterby har fått behålla sin stomme i truppen i flera år. Julia och Matilda Cederberg, Frida Nilsson, Emma Åkerström, Annie Andersson och Emma Premberg är spelare som varit med länge, utan för den sakens skull vara särskilt gamla. Alice Åkerström drog till Qviding häromåret, snäppet högre upp i seriesystemet. Hur ser 24-åringen Elin Anderberg på sin fortsatta karriär?

– Min känsla är att jag är väldigt nöjd där jag är just nu. En del i det är skadeproblematiken när det är täta matcher och träningar. Det begränsar mig från att tänka högre upp. Men självklart är det inget jag har uteslutit helt.

LÄS MER:Ytterns A-plan får konstgräs: ”Vi behöver mer ytor”

LÄS MER:Fotbollen föredrar naturgräs – om planerna sköts

LÄS MER:Elin är bäst på att alltid vara bra – ”Jag har kämpaglöden”

LÄS MER:Efter degraderingen – Ytterby IS förlänger med tränaren

ANNONS