Fotbollsklubbarna föredrar naturgräs – om planerna sköts

Yttern får konstgräs på huvudplanen och det blir ingen ordning på gräsplanen i Kode. Den enda klubben i Kungälv kommun som spelar huvuddelen av sina matcher vanligt gräs blir Romelanda UF på Romevi. Röster från fotbolls-Kungälv om konstgräs och naturgräs:

ANNONS
|

Oscar Marek är A-lagstränare i RUF, med förflutet i bland annat Ytterby IS dam och IK Kongahälla.

– Sorgligt och jättetråkigt för Ytterby. Det är ekonomin som styr, det är dyrt att ta hand om en gräsplan. I år har vi haft problem med torka på Romevi, annars ska fotboll spelas på gräs. Fråga vem som helst och de vill hellre spela på konstgräs än en dålig gräsplan. Men det vill inte jag, säger han.

Till skillnad från övriga planer i Kungälvs kommun, är det Romelanda UF själva som äger och underhåller anläggningen. Det kräver ett engagemang från medlemmar och intresserade.

ANNONS

– Vi anordnade en dag i våras där medlemmarna kom hit och vi dränerade planen, grävde och satte ner rör. Romevi är den bästa anläggningen, fantastiskt att vi har det ute i Romelanda. Därför kan vi bli kommunens bästa lag, även med representationslaget. Ge oss ett par år och vi är där igen, hoppas Oscar Marek.

Vildsvin sabbade Lunnevi

Kodes anläggning Lunnevi har kämpat med sitt naturgräs i snart två år, efter en påhälsning av en flock vildsvin. Den är fortfarande inte spelbar och inte heller godkänd i besiktningen.

– Bollen ligger hos kommunen. Vår plan är att spela på naturgräs och klubben vill ha kvar naturgräsplanen. Vi har själva inte kvar skötseln av den och den sköts inte lika bra av kommunen (som när Kode IF ansvarade för Lunnevi). Där har vi en oro inför framtiden, säger Kristoffer Dennerbrant, A-lagets tränare i Kode IF.

Han har en förkärlek till fotboll på riktigt gräs, Kode är stolta över sin A-plan och det har varit en fröjd att komma dit, menar Kristoffer Dennerbrant. Samtidigt är han ödmjuk inför allt arbete och all kunskap som krävs.

– Fotboll ska spelas på gräs, jag är en hängiven supporter av det. På högre nivåer ska det spela på gräs, men på vår nivå har vi inte råd med planskötare eller om planen ska läggas om och vi måste byta saker. Det är en utopi med naturgräs och då får vi se över alternativen, säger Kode-coachen.

Elin Anderberg, mittfältsmotor och kapten i Ytterby IS.

– Vi är ganska besvikna allihop. Det känns synd att det blir konstgräs på Yttern när vi har en sådan fin plan, så som den har varit i år. Och att man förstör naturen själv och gör konstgräs av det. Vi vill ju tro att vi har fördelar med att vi har gräs när vi möter ett annat konstgräslag. Fast vi är ganska tekniska och får bättre rull och flyt på konstgräs. Det gynnar oss.
– Sedan får vi mer skador. En del av oss har haft problem med underben och vader, för det är ett tuffare underlag. Det ger mer smärta och värk efter konstgräsmatcher.

Victor Andersson, lagkapten och mittfältsdynamo i Ytterby IS.

– Jag är en av de få i laget som velat ha naturgräs, det är vad jag personligen tycker. De flesta andra i Ytterby gillar konstgräs. De tycker vi rullar bättre på konstgräs, medan jag menar att det är en överdriven skillnad. Jag kan knappt spela på konstgräs, jag får skador och jävligt ont. Känslan på vanligt gräs, en lite lätt blöt gräsplan …man kan rulla bollen riktigt bra och vågar slänga sig. Det tvekar man inför på konstgräs. Brännskador har jag haft sedan jag var 15 år, men det är aldrig roligt att ha. Det finns inget roligare än att spela på en bra gräsplan, fast den på Yttern är inte bra. Det är väldigt dåligt att Kungälv bara har en gräsplan som går att spela på (Romevi). På vissa ställen behövs det konstgräs, men där det inte behövs ska man inte ersätta gräs med konstgräs.

Johan Kaage, rutinerad back i Romelanda UF, tidigare ikon i IK Kongahälla..

– Jag var i Kongahälla i tio år och spelade på konstgräs. Generellt säger jag gräs före konstgräs. Det är ganska klart. Konstgräs är riktigt bra på vinterhalvåret, men har man speldugligt gräs ska man spela på det. Fast det är beroende på hur skicket är. Framför allt när man blir äldre, jag bli 33 år, så är gräset skonsammare mot kroppen. Det är tråkigt att höra om Yttern, synd att alla går ifrån gräset. Jag har spelat några år på grus, där är konstgräset mycket bättre, men inte mycket slår en gräsplan.

Fernando Echenique Ferrari, mångårig kvalitetsspelare i konstgräslaget FC Komarken.

– I min ålder (35 år) är gräset mycket snällare och skönare mot kroppen. Tyvärr kan man inte träna på gräs på vintern, annars föredrar jag det om jag får välja. Det är mer som riktig fotboll. Mina skador beror däremot inte på konstgräs, det är andra saker. Jag har spelat i Frölunda på Ruddalen. Där var det konstgräs. Jag får tänka tillbaka till juniortiden eller min tid med B-laget i Blåvitt, för att hitta lag som har naturgräs. Det finns också några lag i division 4 och 5 som fortfarande har det.

Tobias Sanne, innebandydubblerande mittfältare i Ytterby IS.

– Har man folk som vet hur det går till att fixa en gräsplan, så är gräs det bästa. På Yttern funkar det inte och då föredrar jag konstgräs. Den håller inte riktigt och har inte funkat de senaste åren, den är heller inte uppbyggd som den ska. Jag föredrar konstgräs för att det är roligare att spela fotboll än att sparka fotboll. En gräsplan som Hjällbovallen är däremot helt grym. Där tar de hand om planen.

Julia Cederberg, skyttedrottning i Ytterby IS de flesta säsonger.

– Jag föredrar gräs. Jag vet inte varför, men det blir en annan känsla, speciellt under vår och sommar. Jag tycker att fotboll ska spelas på gräs. Det är tråkigt att det blir konstgräs på Yttern, även om den inte är den bästa planen, men däremot storleken och hur den ligger – det är helt fantastiskt. Det blir stor skillnad med en konstgräsplan där. Kommunen anser väl att gräsplanen är svår att sköta, en konstgräsplan ligger ju bara där hela tiden. Det håller inte vi spelare med om, i alla fall inte jag. Vi i Ytterby är vana att spela på gräs, jämfört med Göteborgslagen. Där har vi en fördel när vi kommer till gräsmatch, med fäste på bollen och känslan som är skönare.

Amanda Carlsbogård, uppvuxen i en Romeländsk fotbollsfamilj, numera spelare i IK Kongahälla/KFF på Kongevis konstgräsmatta

– Jag tycker inte att konstgräs går att jämföra med en riktigt bra gräsplan, fast det är viktigt att man då tar hand om den. Jag är uppvuxen på Romevi och den har alltid varit helt fantastisk. Samtidigt går det att använda en konstgräsplan under en längre period. Det är brist på planer och jag tänker att anledningen är att kunna bedriva en större verksamhet. För min del har konstgräs inte påverkat på kroppen på det sättet, men det är snabbare fotboll på konstgräs än gräs.

LÄS MER:Ingen fortsättning för Senften – Ytterby IS letar ny tränare

LÄS MER:Efter degraderingen – Ytterby IS förlänger med tränaren

LÄS MER:Arenaplanerna går vidare trots fornlämningar

LÄS MER:Håll löftet och bygg arenan – här är de viktigaste frågorna för Kungälvsidrotten

ANNONS