Delaktighet och full fart när KS bandy växer i eliten

KS bandy är det unga lovande laget och har var så i ett par år. Kan det lyfta ett par pinnhål den här säsongen. På lördag är det premiär mot tuffast möjliga motstånd.

ANNONS
|

Greta Risberg och Emmie Forsberg kryssar över golvet i omklädningsrummet i Ale arena får kliva över spelarnas fullpackade trunkar, som täcker stora delar av golvet, innan de hittar en plats på bänken. De båda tjejerna har säkert nytta av att veta var de har varandra, eftersom de är två viktiga kuggar i KS bandys försvarsspel. Greta Risberg är back, Emmie Forsberg halv.

21-åriga Greta Risberg är ny från IFK Vänersborg, vars damsatsning har kommit av sig något när klubben valde att köra ett gemensamt lag med seniorer och F17-tjejer.

Jag har fått ett bra intryck av KS bandy, det är ett jättehärligt gäng med energi och vilja.

– Jag spelade några matcher med KS bandy förra säsongen (som inlånad) och tyckte att det var kul. Sedan hörde de av sig och ville att jag skulle komma hit. Det är en helt annan fart här, säger hon.

ANNONS

Greta Risberg vet vad hon vill tillföra.

– Positiv energi, fart och rutin. Jag har spelat i många år i Gripen, Blåsut, Villa Lidköping och Vänersborg. I Vänersborg och Blåsut var det även med killar. Jag har fått ett bra intryck av KS bandy, det är ett jättehärligt gäng med energi och vilja, tycker hon.

Startade i Karebys skridskoskola

17-åriga Emmie Forsberg har spelat bandy sedan skridskoskolan och är uppvuxen i Kareby-färgerna. Hon tillhör ålderskategorin de sena tonåren, som utgör stommen i laget. Emmie vill även hon bidra med fart och positiv energi. Hon har tagit steget ner från en offensiv roll i F17-laget till att mest spela halv i elitserien. Emmie Forsberg tycker att laget har utvecklats, även om de har svårt mot de absoluta topplagen.

– Vi ligger mitt emellan (de bästa och sämsta lagen). Vi ska försöka komma upp lite längre och vinna över Mölndal, Sunvära, Uppsala och förhoppningsvis något annat lag, säger Emmie Forsberg.

Skirö, som KS bandy har i hemmapremiären nästa vecka och som F17-laget har vunnit SM-finaler mot, och Sandviken ligger där inom räckhåll föra att kunna rubba, med rätt utveckling för laget.

– Vi har en hög delaktighet, med mycket fart och bra försvar. Det är många som har fått nya positioner. Som halv går man också mycket upp i plan och släpper boll, man gör långa åkningar. Det har funkat bra de här tre matcherna på försäsongen. Och jag testade två gånger förra säsongen. Det var tränarna som kanske såg farten, berättar Emmie Forsberg om sitt positionsbyte.

Greta Risberg och Emmie Forsberg i KS bandy inför träningen i Ale arena.
Greta Risberg och Emmie Forsberg i KS bandy inför träningen i Ale arena. Bild: Niklas Ohlson

Greta Risberg är däremot kvar där hon brukar, som en defensiv klippa.

– Jag har nästan alltid spela i försvaret. Jag har testat att hoppa upp lite i plan, men mestadels är jag på backen. Fysisk? Ja, det skulle jag vilja säga. Jag gillar när det smäller och tycker att det är kul med närkamper, men på ett juste sätt, säger hon.

Det finns några rejält tuffa motståndare i elitserien, det är Greta fullt medveten om.

– Det är bara att ställa sig i vägen och läsa in dem. Det brukar gå bra, konstaterar hon.

Det känns jättekul och är utvecklande för laget när det kommer in något nytt med nya idéer.

Annika Lundberg får in Patrik Karlsson och Tobias Larsson som tränarkollegor den här säsongen. De hade tidigare ansvaret för Vänersborgs damlag och har en bredare tränarerfarenhet än ”föräldrakooperativet”, som innan har coachat och assisterat vid sidan av Lundberg.

Viktigt med delaktighet och att värdera lägen

– Det känns jättekul och är utvecklande för laget när det kommer in något nytt med nya idéer, tycker Emmie Forsberg.

Vad har fokus varit under hösten?

– Lite som förra säsongen: högre delaktighet och att försöka hitta vårt spel. Fokus på försvar och uppspel, säger Emmie.

– Hitta rätt i tajmingen. Värdera lägen, svarar Greta och fullbordar bandyns honnörsord: fart, delaktighet och att värdera lägen.

Hon fortsätter:

– När vi kommer in i det, desto lättare blir det att värdera lägen. Man lär sig i vilka situationer man ska göra vissa bedömningar. Mycket sitter i ryggmärgen, säger Greta.

Målet är att komma sexa i serien. Först ut är match mot Västerås SK borta, ett lag som KS bandy åkte på tvåsiffrigt i baken mot i höstens cupmatch.

– Det blir spännande. Vi vill ha revansch. Får vi till vårt spel kan det bli riktigt rolig bandy, tror Greta.

– Vi brukar kunna spela bra mot VSK. Vi går in för att göra vårt bästa, även om vi vet att det inte alltid går så bra, säger Emmie.

KS bandy (Kareby IS/Surte BK)

Bandy Elitserien dam

Hemmaplan: Ale arena och Skarpe nord.

Dräkter: Blå tröjor med gula inslag, blå byxor, röda strumpor.

Tränare: Annika Lundberg, Tobias Larsson och Patrik Karlsson i delat ansvar.

Nya spelare: Hanna Wetterling (IFK Vänersborg), Greta Risberg (IFK Vänersborg), Iri Bratkull (Skirö), Victoria Bergström (Jönköping).

Förluster: Sara Gerlin (uppehåll), Lilly Roos (slutar), Evelina Johansson (slutar). Erica Johnsson (studier i Lissabon under hösten).

Placering 2021/22: sjua i elitserien, av åtta lag.

Premiärmatcher: Västerås SK (borta 29 oktober), Skirö AIK (hemma 5 oktober).

Tränarkommentar: ”Vi har haft en bra och tuff försäsong. Man märker att tjejerna har växt till sig. Vi har spelat tre cupmatcher med två förluster och en storvinst. Vi tar med oss mycket positivt. Förra säsongen missade vi slutspel på målsnöret. I år går åtta lag till slutspel och vi siktar på att bli sexa, det är realistiskt, men det är en tuff serie och flera lag har värvat bra. Vi har haft en utveckling i laget, alla har verkligen lyft sig från förra året, men det gäller att få ihop det på plan också. Även om man blivit snabbare, ska man ha med sig klubba och boll i allt det. Jag tror att många spelare kommer att överraska och ta stora kliv. Vi har också fått in utomstående röster (tränarna Larsson och Karlsson) och kan fokusera på att utveckla tjejerna både lagdelsmässigt och som individer. Vi får mer tid för det” säger Annika Lundberg.

LÄS MER:Surte/Kareby svenska mästare i bandy – besegrade Villa Lidköping i finalen med 3–1

LÄS MER:Sju spelare från KS bandy under landslagsluppen

LÄS MER:Håll löftet och bygg arenan – här är de viktigaste frågorna för Kungälvsidrotten

ANNONS