Zander från Los Angeles spelar in platta i Kungälv

En gitarrlärare som ballade ur fick honom att nobba gitarren. Men viljan att skapa musik kom tillbaka. Nu är han i Kungälv och spelar in sin nya skiva. Möt Zander Hawley – den före detta konståkaren med dramatiskt uttryck som till slut greppade gitarren.

ANNONS

Zander Hawley har lämnat hemstaden Los Angeles för ett tag. Sedan några veckor tillbaka befinner han sig hos producenten och vännen Kristoffer Ragnstam i Kungälv och spelar in en ny skiva.

– Jag tycker om att resa när jag ska spela in musik. Jag har rest inom USA förut men det här är det längsta jag har åkt för att göra en skiva. En av mina musikaliska förebilder Chris Whitley reste till Belgien, så då kan väl jag också ...

Spelas i serie på Netflix

– Att vara på en okänd plats där allt är nytt är en intressant utmaning. Jag förstår inte språket, det enda jag förstår är musiken. Att ägna mig åt musiken är då det enda jag kan göra.

ANNONS

Vi träffas en tidig morgon på ett kafé i centrala Kungälv. Zander Hawley är fortfarande jetlaggad och extremt morgonpigg. Han har en dags arbete kvar med den nya plattan innan han ger sig ut på en kortare turné i Västsverige. Hemma i USA är Zander Hawley en ganska etablerad indiemusiker och hans låtar har använts av streamingföretag i samband med serieproduktioner. Till hösten kommer hans musik finnas med i en Netflixproduktion – vilken får han inte tala om än.

Konståkning, dramatik och Duran Duran

Hans musik och texter kan bland annat beskrivas som något där en känsla kontrasterad av andra. Sorg mot glädje, energi och styrka, säger han.

Men vi backar tillbaka i 25-åringens liv och till hur musiken och låtskrivandet blev hans livsuppehälle, för det var inte självklart. Föräldrarna spelade i samma punkband i New York och i barndomshemmet var musik en basvara.

– Jag skrev sånger och spelade gitarr men min gitarrlärare var då i medelåldern och fick en kris. Då slutade jag. Jag tappade lusten. Jag var 15 år och höll på med konståkning också, singel och paråkning åkte jag.

Var du en duktig konståkare?

– Jag var underhållande i alla fall, haha. Kanske inte så tekniskt duktig, men jag hade inte heller viljan att träna så mycket som man måste för att bli riktigt bra. Men underhållande, som sagt. Jag åkte till musik av band som Duran Duran och hade stora peruker och allt var väldigt dramatiskt.

Han är född i New York men när han var fem år flyttade familjen till Los Angeles. Nu bor han i östra delen av staden dit många unga duktiga konstnärer och musiker flyttar, berättar han.

– Det är en otroligt kreativ miljö.

Vad är ditt intryck av Kungälv?

– Det finns så mycket fantastiskt här. Jag har varit på många restauranger och sett mig omkring i stan. Jag älskar det historiska som finns här, som fästningen. Jag uppskattar verkligen det, vi har inte så gamla historiska byggnader i USA. Och Fontin och Svarte mosse! Jag har aldrig sett så vacker natur. Det fantastiska här är att man kan bo på ett hotell i stan och när man går utanför dörren är man mitt i skogen.

Men det finns andra saker som han beundrar Sverige för.

– Jag var på Gothia Cup inne i Göteborg med Kristoffer och en arrangör berättade historien bakom evenemanget och om mottot - att det inte det handlar om att vinna och om pengar utan att man gör det här för barn och ungdomar och för att lära dem sportmanship. Det är fantastiskt. Det är nog därför ni är så trevliga här.

Vad tar du med dig från Kungälv hem till Los Angeles?

– Nya sånger, nya vänner, minnen och en vilja att komma tillbaka hit.

LÄS MER:Följ med på Historisk marknad på Bohus fästning

LÄS MER:Thorskogs slott har ”tokbokat” med bröllop

LÄS MER:Nordiskt ljus lyser upp helgen i Kungälv

ANNONS