Nordiskt ljus lyser upp helgen i Kungälv

I helgen öppnar Nordiska folkhögskolan upp skolan för Nordiskt ljus, en festival som består av musik, dans, film, teater, konst och fest.

ANNONS
|

– Vi hade först tänkt utöka festivalen väldigt mycket mer men bestämde oss för att hålla det lite mindre. Den handlar trots allt om möten mellan människor, säger Linda Brelin.

Hon är projektledare och programansvarig för Nordiskt ljus. En mötesplats för nordiska konst- och kulturutövare som hon är med och arrangerar för andra året i rad. Den avslutas i helgen med en festival som både kursdeltagare och allmänhet kan köpa biljetter till.

Musik, dans, film, teater, konst och fest

Festivalen består av musik, dans, film, teater, konst och fest. På scenen kommer bland annat den finlandssvenska indiepopgruppen Vasas flora och fauna och musikern Anna Ahnlund att ta plats. I biosalongen visas Historjá - Stygn för Sápmi och i ett hörn av festivalområdet blir det dansföreställning.

ANNONS

– Sen kommer vi ha en liten pop-upscen på baksidan av skolan, för att ta tillvara den fantastiska utsikten, säger Linda Brelin.

Hon visar runt på folkhögskolan som under fyra veckor har erbjudit kurser i allt från kreativt låtskrivande och filmklippning till grönländsk maskdans och politisk scenkonst.

De har även erbjudit några nordiska artister konstnärligt residens under juli och gästats av bland annat en dansk låtskrivare och en finsk bildkonstnär.

I en av skolans lokaler sitter grönländska Hans-Ole Amossen och finska Tuomas Rounakari. De är båda musiker som ska uppträda under festivalen och har även bestämt sig för att göra något tillsammans.

– Exakt vad det blir ska vi bestämma under torsdagen, säger Tuomas Rounakari.

Väldigt blandad publik

Nordiskt Ljus beskrivs som en kreativ motkraft till de högerextrema rörelser som ofta gör anspråk på det nordiska begreppet. Linda Brelin är positivt överraskad över hur många som velat komma till Kungälv, för både kursprogrammet och festivalen.

– Vi har sammanlagt haft kanske 250 deltagare under den här månaden, berättar hon.

Förra årets festival beskriver hon som en succé. Då tog de emot 100 besökare, på grund av pandemirestriktioner, i år finns det 150 platser. Hon beskriver publiken som väldigt blandad.

– Några besökare kom specifikt för själva programmet, sedan kom även folk från Kungälv som var nyfikna på skolan och nu fick en anledning att komma hit. Och flera av våra kursdeltagare. Vi hoppas på samma blandning i år, säger Linda Brelin.

LÄS MER:Nordisk festival i Kungälv- en motkraft till högerextrema krafter

LÄS MER:Kulturnatten lyste upp Kungälv

ANNONS