Ytterby bageris hemliga degknep ledde fram till bästa kanelbullen

Testpanelen kunde enas: Ytterby bageri har knådat ihop årets godaste kanelbulle. Beskedet fick ägaren Sara Sjöberg att jubla högt.
– Jag visste ingenting – jag fick veta det från en kompis som sms:ade ”grattis”, säger hon.

ANNONS
LocationYtterby||

Med 4,3 av 5 möjliga poäng tog den gyllene kanelbullen från Ytterby bageri hem den prestigefyllda titeln. Bland kommentarerna från tidningens jury märks ”som den godaste delen i mitten, fast i hela bullen” och ”mycket smak av kanel och äpple”.

– Jätteroligt att höra de fina orden. Men jag blev förvånad över det där med smak av äpple. Det finns inget äpple i degen, säger Sara Sjöberg.

Efter en stunds klurande tror hon dock att smaken av äpple kan vara degrelaterad.

– Vi har en speciell jäsningsprocess, som förstås är hemlig men som gör bulldegen så där god som den är, säger Sara Sjöberg och skrattar.

ANNONS

– Det finns förstås många hemligheter bland bagare, fortsätter hon.

En lyckad chansning

Sara Sjöberg är själv inte bagare i grunden, men för fyra år sedan chansade hon och tog över Ytterby bageri.

– Det har funnits sedan 1953 men den dåvarande ägaren skulle stänga, vilket jag tyckte var väldigt synd. Jag driver sedan tidigare butiken Sysport som ligger intill bageriet och jag kände att jag ville testa, att det kanske kunde gå bra eftersom verksamheterna skulle vara enklare att sköta i och med läget, säger Sara Sjöberg.

Därefter kavlade hon upp ärmarna och har under åren lärt sig bakandets ädla konst.

– Jag har anställda bagare, men ibland hoppar jag in när och där det behövs. Jag är visserligen inte utbildad bagare, men jag har ett stort intresse för att utveckla bakverk och testa mig fram till vad som kan fungera, säger Ytterby bageris ägare Sara Sjöberg.

Så här ser den ut – den vinnande kanelbullen från Ytterby.
Så här ser den ut – den vinnande kanelbullen från Ytterby. Bild: Frida Ekborg

1000 kanelbullar

Inför Kanelbullens dag, som ju traditionsenligt firas på tisdagen, har Ytterby bageri svängt ihop runt 1000 kanelbullar som man hoppas ska sälja slut.

– Förberedelserna har pågått sedan i helgen.

Hur ska ni fira att ni gör kommunens bästa kanelbulle?

– Min personal förtjänar massor av beröm, de gör ett jättejobb. Exakt hur vi ska fira detta vet jag inte än, men självklart ska vi göra någonting, säger Ytterby bageris ägare Sara Sjöberg.

LÄS MER:Test: Godaste semlan i Kungälv 2022

LÄS MER:Test: Här är Kungälvs bästa lekplats

LÄS MER:Problem med stölder på Coop – tvingas låsa köttdisken

ANNONS