Flera bilfirmor i Västsverige säger att de trimmar A-traktorer trots att de inte får köras snabbare än 30 kilometer i timmen.
Flera bilfirmor i Västsverige säger att de trimmar A-traktorer trots att de inte får köras snabbare än 30 kilometer i timmen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Västsvenska bilfirmor trimmar A-traktorer trots dödsolyckorna

Flera västsvenska bilfirmor, bland annat i Kungälv, trimmar a-traktorer trots att ungdomarna inte får köra snabbare än 30 kilometer i timmen, rapporterar P4 Väst som ringt företagen under täckmantel.
– Det är upp till kunden vad de vill göra med bilarna. Jag vill tjäna pengar liksom, säger en man som jobbar på ett företag för biloptimering till kanalen.

ANNONS
|

Trots att A-traktorer inte får köras snabbare än 30 kilometer i timmen säger flera företag för biloptimering till P4 Västs reporter att de trimmar fordonen.

Reportern utger sig för att vara en 16-årig tjej. Efter bara fem samtal når hon en anställd på en bilfirma som trimmar A-traktorer, eller epa-traktorer som de också kallas.

– Det ska absolut vara möjligt att göra, säger han och erbjuder trimning utan något intyg för 3 000 kronor kontant.

Av de 40 olika verkstäderna som kontaktades av P4 Väst nappade en handfull, bland annat i Uddevalla, Alingsås, Partille och Kungälv.

Senaste tidens dödsolyckor med epa-traktorer märks av

Det är inte olagligt att trimma en A-traktor men de allra flesta bilfirmorna säger nej till att trimma. Den senaste tidens dödsolyckor med A-traktorer märks av.

ANNONS

– Det är inte lagligt och jag vill inte få in ett samtal när du har kört ihjäl dig med din A-traktor att det är jag som gjort att den går för fort, säger en person till kanalens reporter.

En annan säger att de trimmade förr, men att ”det har blivit mer strikta regler” och därför inte gör det längre.

På frågan varför man trimmar en A-traktor när man vet att den kommer att köras av en ung och erfaren tjej svarar en så här:

– Jag vet inte vad de använder bilarna till eller var de körs någonstans utan det är ju upp till kunden vad de vill göra med bilarna. Jag vill tjäna pengar liksom. Vill de få sin A-traktor att gå i 50 (kilometer i timmen) så får väl deras föräldrar se till att de inte gör det.

LÄS MER:A-traktorföraren Hampus i Kungälv: ”Borde få köra fortare”

LÄS MER:Polischefen varnar: mer än varannan A-traktor manipulerad

LÄS MER:17-åring dolde passagerare – avslöjande ljud i a-traktorn

ANNONS