A-traktorföraren Hampus i Kungälv: ”Borde få köra fortare”

Hampus Sandström har kört A-traktor i flera år. Han menar att det finns en jargong inom EPA-kulturen där man uppmanar till att trimma bilarna. Nu efterfrågar han flera regeländringar för att minska olycksriskerna.
– Hade vi fått köra fortare hade nog färre trimmat bilarna, säger han.

ANNONS

Två tonåringar har dött efter att ha kört in i ett träd med en A-traktor utanför Grebbestad på fredagen. Det är den andra olyckan på kort tid. Bara veckor innan dog två tonåringar efter en krock mellan en A-traktor och en lastbil i Grästorp.

Och olyckorna där A-traktorer är inblandade blir allt fler. Nu höjs röster för att man ska se över reglerna för det omdebatterade fordonet.

En av dem är 17-årige Hampus Sandström i Kungälv. Han har kört A-traktor i tre år och märker av en förändring inom kulturen bland A-traktorförare.

– Det blir allt fler bilar på vägarna. Innan var A-traktorer gamla Volvos och sånt, och då skulle de flesta kalla oss för raggare. Men nuförtiden glider folk runt i alla möjliga bilar för att ta sig från A till B, säger han.

Hampus Sandströms A-traktor är en ombyggd Volkswagen Passat från 2012. Förutom att den är rejält sänkt, har den fått ett uppgraderingspaket med bland annat 20 tum stora fälgar med breda däck som sticker ut på sidorna. Hela fjädringen är ombyggd för att han ska kunna sänka eller höja bilen som han behagar. Och där bak sitter inte bara ett, utan två större avgasrör.

– Det ser lite coolare ut så, säger han.

Vanligt att man kör trimmad A-traktor

Hampus märker också av att fler vill köra fortare, vilket leder till att man trimmar sina A-traktorer. Något som är mer regel än undantag, enligt Hampus.

– Det är många som skryter om det och retar folk som inte har trimmad A-traktor. De tycker det är fegt. Det är tråkigt att det ska bli en så stor grej att man inte har trimmad A-traktor. Föräldrarna är för snälla, de bryr sig inte om ungarna trimmar sina bilar, säger han.

Själv kör han otrimmat. Bilen har en elektronisk spärr som gör det omöjligt att trimma den på egen hand. Det är heller inget han har planerat att göra.

– Man får bara leva med att man själv kör lagligt och köra sitt eget race oavsett hur mycket folk pickar på en, säger han.

Högre hastighet och bälteskrav

Vid olyckan i Grebbestad satt det totalt fyra ungdomar i traktorn – som bara får ha två säten. Och just antalet säten är en av många regler som Hampus Sandström vill se en förändring på.

Han öppnar bakdörren och visar det som förut var baksätet, när traktorn användes som en vanlig bil. Numera är dörrarna täckta på insidan av en träkonstruktion, och när man öppnar bakluckan möts man av ett galler som Hampus själv har svetsat dit. Det ser ut som en stålbur, ogenomtränglig.

– Många klämmer in sig flera stycken i framsätet. Det hade ju varit bättre att kunna använda baksätet och bagageluckan så alla kan sitta säkert och bältade, säger han.

Bristen på säten i kombination med att det inte finns något bälteskrav för A-traktorer, bäddar för en dödsfälla när motorerna trimmas till högre hastigheter än tillåtna 30 kilometer i timmen menar han.

Hampus Sandström föreslår istället att man höjer hastigheten till 45 kilometer i timmen, som gäller för mopedbilar.

– Jag tror att många hade tyckt att 45 till 50 kilometer i timmen hade räckt. Trettio är väldigt långsamt och det är många som stör sig på oss i trafiken. Då kanske man hade fått ner problemen med fortkörningar och att folk trimmar sina bilar.

Men tycker du inte att man som förare har ett eget ansvar att hålla sig till de regler som gäller?

– Jo, men det är 15-åringar vi pratar om. Då är det bättre att anpassa reglerna så det blir säkrare att köra, säger han.

Om en månad fyller han 18 år och har siktet inställt på B-körkort. Men A-traktorn kommer alltid betyda mycket för Hampus.

– Man kommer sakna A-traktortiden och umgås med människor. Det är ett stort umgänge med mycket gemenskap. Men man får hoppas att det blir lika kul med bil.

LÄS MER:Anrik kiosk öppnad på nytt – av 15-åriga Wilma från Kungälv

LÄS MER:17-åring dolde passagerare – avslöjande ljud i a-traktorn

LÄS MER:Nu blir det svårare att trängas för många i A-traktorn

ANNONS