JM väntar på bygglov för ett 14-våningshus på Kongahälla.
JM väntar på bygglov för ett 14-våningshus på Kongahälla. Bild: JM

Tredje höghuset på Kongahälla väntar på bygglov

JM väntar på bygglov för det tredje höghuset på Kongahälla. Det ska bli 126 lägenheter med kafé och andra verksamheter i bottenplan. Inflyttning väntas ske hösten 2024.

ANNONS
|

Riksbyggen var först ut med ett 14-våningshus på Kongahälla östra, mellan Ica Maxi och de färdigbyggda kvarteren på Kongahälla västra. Samtidigt planeras ett 23-våningshus vid korsningen mot Mimers hus.

Nu väntar även JM på bygglov för sitt kvarter som liknar det Riksbyggen kommer att bygga.

– Det är ett punkthus och ett lamellhus hopslaget, ungefär som Riksbyggens hus. Det är 14 våningar på ena huset och sex våningar på det andra, med de två översta våningarna indragna på båda husen, säger Arvin Bahmani, projektledare på JM.

Husen kommer att ligga på det som kallas kvarter 10 på Kongahälla, vilket är närmast Kongahällagatan, intill butikslängan med bland annat en zoo-butik och apotek.

ANNONS

Sammanlagt kommer det att bli 126 lägenheter i bostadsrättsform. I markplan har man avsatt fem lokaler till annat.

– Det blir fem lokaler på sammanlagt 300 kvadratmeter, som vi kommer att hyra ut. En av dem ska vi anpassa för restaurang eller kafé. De andra får vi se vad det finns intresse för. Jag vet till exempel att det finns intresse för en frisersalong. Det kan bli allt från tandklinik till mäklare och kafé eller restaurang. Tanken är att det ska bli ett livligt gatuplan, säger Arvin Bahmani.

JM har skissat på ett nytt utseende på huset, som skiljer sig från deras tidigare på Kongahälla.

– Det blir skifferplattor på husen och sedan blir takplanen i plåt, säger Arvin Bahmani.

Inflyttning beräknas ske från och med hösten 2024 och över årsskiftet. Försäljning av lägenheterna har inte påbörjats än, men det räknar man med att börja göra i slutet av det här året. Även fast försäljningen inte har börjat bedömer Arvin Bahmani att intresset är stort.

– Vi tror att intresset är stort, det har vi sett på våra andra kvarter. Vi tror att det är fortsatt tryck på Kongahälla. Här riktar vi oss också till blandade målgrupper, allt från de som säljer villan och flyttar till lägenheter till unga som flyttar hemifrån och till unga par.

Bygglov är sökt under våren, men beslut har inte tagits än.

– Men ansökningen följer detaljplanen, det finns inte så mycket utrymme att göra något annat än vad planen medger, säger Arvin Bahmani.

ANNONS