Sjukvårdens uppmaning – stanna hemma om ni är sjuka

Kungälvs sjukhus hade under torsdagen en person som är inlagd på grund av covid och inom kommunens omsorgsboenden finns just nu tre smittade brukare.

ANNONS
|

Sedan början av juni har Folkhälsomyndigheten sett en nationell ökning av covid-19. Det handlar främst om omikronvarianten BA-5 som bedöms som mer smittsam än tidigare varianter.

BA-5 kan ta sig förbi både vaccination och tidigare genomgången infektion, men enligt Folkhälsomyndigheten finns det ingenting hittills som tyder på att den skulle ge en annorlunda sjukdomsbild med allvarligare sjukdom.

Samtidigt innebär en ökad smittspridning att antalet patienter inom sjukvården som har covid-19, och antalet avlidna med covid-19, ökar i statistiken igen.

Kritik mot hur munskyddet används

I Västra Götalandsregionen har det noterats en uppgång i antalet bekräftade fall med covid-19. Kungälvs sjukhus hade på torsdagen en person inlagd på grund av covid, i övrigt har de hittills inte påverkats i någon högre utsträckning av den ökade smittspridningen.

ANNONS

Enligt Marianne Gustafsson, chefsjuksköterska på Sjukhusen i väster, har Kungälvs sjukhus en plan för att kunna hantera en ökad smittspridning.

– Det är en ansträngd personalsituation även om vår personal jobbar på fantastiskt, säger hon.

Sedan den fjärde juli är det återigen krav på munskydd för vårdpersonal i Västra Götalandsregionen. Det innebär att all personal ska bära munskydd på vårdavdelningar och mottagningar.

I en intervju med SVT Väst riktade en undersköterska på Kungälvs sjukhus tidigare i veckan kritik mot hur munskyddet används på arbetsplatsen.

– Det används inte på rätt sätt. Man har det hängandes på örat eller på armen. Det är bara där för syns skull, för att arbetsgivaren vill att det ska vara så, sade hon till SVT Väst.

Marianne Gustafsson säger att hon inte har sett några tecken på slarv med munskydden på Kungälvs sjukhus och att de dagligen påminner personalen om dem. Hon säger också att hon har förståelse för att det kan vara jobbigt för många inom vård och omsorg att återigen behöva ta på sig munskydden.

– Det innebär ju ett moment till, och det kan vara jobbigt att andas i munskydd hela dagen. Samtidigt har vi inte mycket att välja på, allt handlar om att inte sprida smittan vidare, säger hon.

I dagsläget finns inga krav eller restriktioner för allmänheten. Marianne Gustafsson hoppas ändå att människor är försiktiga och stannar hemma om de är sjuka, för att skydda riskgrupperna.

– Även om vaccin ger bra skydd mot svår sjukdom är det ändå viktigt att vara försiktiga så att vi inte sprider smitta.

Tre smittade brukare

Lena Arnfelt är sektorchef för trygghet och stöd och ansvarar för kommunens hemtjänst, vård och omsorgsboende och LSS-boende. Hon berättar att de hade mer smitta för några veckor sedan, men att det nu har lugnat sig.

– I dagsläget har vi tre smittade brukare i alla verksamheter, för några veckor sedan var det sex stycken och vi ser att det går ner ytterligare.

På bemanningsfronten finns den största utmaningen just nu inom kommunens vård- och omsorgsboenden, enligt Lena Arnfelt.

– Hemtjänsten kunde lösa sin planering innan sommaren, även LSS. Med vård- och omsorgsboenden jobbar vi just nu för fullt med bemanningsplanerare.

Hon säger att de följer rutinerna i Västra Götalandsregionen som innebär att personalen bär munskydd i vårdlokaler och i omsorgsnära situationer.

– Vi hann precis sluta, vi var utan munskydd i en till två veckor och nu är vi tillbaka igen, säger Lena Arnfelt.

Skönt slippa visiret

En av dem som fått sätta på sig munskyddet igen är Erica Brunhage. Hon är omsorgshandledare på Ytterbyhemmet och sitter utanför Kungälvs sjukhus och löser korsord tillsammans med Elvy Larsson.

Hon säger att det är skönt att slippa visiret i denna omgång, att hon upplevde det som mer påfrestande än munskyddet. Nu hoppas både hon och Elvy Larsson att viruset ska hålla sig på mattan.

– Och framför allt att vi kanske inte kommer behöva prata om covid lika mycket framöver, säger hon.

LÄS MER:89-åriga Aina är arg och missnöjd med hemtjänsten

LÄS MER:Sjukvård, skola, trafik viktiga frågor för Kungälvsborna i valet

ANNONS