Nytt forum för skrivande på Västra gatan

Kungälv har fått ett nytillskott i bokbranschen. Paret Josefine och Mario Tomio Gren har öppnat ett forum där allt går i bokens och skrivandets tecken. Dessutom kan man avnjuta en kopp sicilianskt kaffe under besöket.

ANNONS
|

Västra gatan 55. Det är nästintill omöjligt att inte göra en tillbakablick i litteraturhistorien när man hör adressen. För bara några hus längre bort på gatan satt Selma Lagerlöf och författade då det begav sig. För paret Josefine och Mario Tomio Gren hör böcker och skrivande till vardagen. Det är både en hobby och ett levebröd. Nu har de breddat verksamheten och öppnat butiken Textografiska på Västra gatan.

Spökskrivare och coach

– Vi behövde fler ben att stå på. Den här lokalen är tänkt att fungera som en butik men också en mötesplats för skrivande, säger Josefine Tomio Gren som är spökskrivare, skrivcoach och redaktör, bland annat.

ANNONS

– Vi kommer att ha skrivarkurser här till våren. Vi har fått förfrågningar från bland annat föräldrar som önskade en romanskola för barn och unga, så det kommer vi att ha, säger Mario som är grafisk formgivare och civilekonom.

– Ja, de får lära sig hur man arbetar fram en roman, hur man gestaltar och bygger karaktärer, fortsätter Josefine.

Andas svunna tider

Paret har arbetet tillsammans länge. Josefines kunder är ofta privatpersoner som har ett bokmanus eller manus till memoarer som de vill ha hjälp med att bearbeta. När Josefine är färdig med det språkliga och kunden vill producera en egen bok tar Mario vid och formger publikationen. De har kunder från hela landet. Just nu spökskriver Josefine åt ett par i Kungälv, berättar hon.

Butiken, som säljer skrivrelaterat material, slog upp portarna i lördags. Lokalerna är varsamt renoverade med ett stilrent slutresultat som andas svunna tider. Inredningen har många inslag från författandets värld: höga bokhyllor, skrivbord med skrivdon, pennor i cederträ, böcker av nobelpristagare som ligger framme och tapeter som påminner om marmorerade bokomslag. I lokalen finns också en kafédel som idag serverar sicilianskt kaffe.

– Tidigare hade vi en lokal vid Gamla torget där vi hade en liten servering. Vi gillade verkligen det och ville ha det igen, säger Josefine.

Paret träffades i universitetsstaden Perugia i Italien 2007. Josefine läste italienska och Mario, som flyttat till Italien och jobbade på reklambyrå, gick också en en språkkurs.

Lärde sig svenska istället fört italienska

– Men det blev att jag lärde mig svenska, istället, säger Mario.

De gifte sig på Sicilien några år senare.

– Där drack vi ett kaffe som vi tyckte så mycket om och nu lyckades vi hitta en leverantör med just den rostningen, säger Mario.

De tycker företagarklimatet i Kungälv är bra och att de har fått ett bra stöd av KMN, Kungälv Marstrand Näringsliv.

– Vi hoppas att Västra gatan lever upp och att det öppnar fler butiker och företag här. Våra visioner med verksamheten? Att det blir en mötesplats, säger Mario och Josefine fyller i.

– Ja, att folk ska hitta hit och att och vi kan dra igång en massa roliga och spännande skrivprojekt.

LÄS MER:Ukrainska flyktingar bjuds på språkcafé i Kastalakyrkan

LÄS MER:Stammisarna kämpar för sin favoritkrog på Västra gatan

LÄS MER:Handlaren Rasol tänker inte lämna Västra gatan

ANNONS