Kulturnatten invigdes med tal, fanfar och konfettikanoner av Matilda Skön, kulturchefen, och Jonas Bolding, enhetschefen för bibliotek och allmänkultur.
Kulturnatten invigdes med tal, fanfar och konfettikanoner av Matilda Skön, kulturchefen, och Jonas Bolding, enhetschefen för bibliotek och allmänkultur. Bild: Tove Christensen

Kulturnatten lyste upp Kungälv

Kungälvs första kulturnatt fyllde Bohus fästning med besökare som tog sig fram med facklor och ficklampor. Besökare tog även del av bland annat konst, fotografier och musik på Västra gatan och Mimers hus.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kulturnatten smygstartade efter lunch med föreningen Nordens föreläsning med Bera Nordal, VD för Akvarellmuseet. Föreläsningen handlade om modern nordisk konst. Inför föreläsningen berättar hon att hon hoppas kunna skapa en passion och intresse för konst.

– Det är redan folk här, det kommer bli fantastiskt. Jag hoppas vi kan ha ett samtal om det, säger hon.

Bera Nordal, VD för Akvarellmuseet, föreläste om modern nordisk konst.
Bera Nordal, VD för Akvarellmuseet, föreläste om modern nordisk konst. Bild: Tove Christensen

Senare på Mimers Hus invigde kommunens kulturchef Matilda Skön kulturnatten med en sång och efterföljande tal. Innan talet berättar hon för KP att hon är förväntansfull.

– Jag är väldigt glad att många velat vara med, det är många föreningar och kulturaktörer. Det känns som att vi som vill har hittat varandra, det visar att man vill göra något för Kungälvsborna, säger hon.

Kulturchefen Matilda Skön är under invigningen förväntansfull över hur kulturnatten kommer bli.
Kulturchefen Matilda Skön är under invigningen förväntansfull över hur kulturnatten kommer bli. Bild: Tove Christensen

I Mimers hus kunde besökare även lyssna på musik, ta del av ett flertal utställningar och de yngre besökarna kunde testa slöjd. En av utställningarna var KulturLabs utställning i biblioteket. Isabella Milivojevic är ledare för den grupp unga personer som ställt ut sin konst.

– Vi tycker det är viktigt att unga ska få skapa, så började jag. Det är jättekul att få ställa ut, de får visa vad de gör, säger hon.

En av de som ställer ut är Edit Nordin, som instämmer med Isabella.

– Det är väldigt kul, det är kul att få visa andra vad man gör, säger hon.

Isabella Milivojevic (till vänster) är ledare för KulturLabs grupp som ställer ut på Mimers hus. Edit Nordin (till höger) är en av flera unga personer som ställer ut sin konst.
Isabella Milivojevic (till vänster) är ledare för KulturLabs grupp som ställer ut på Mimers hus. Edit Nordin (till höger) är en av flera unga personer som ställer ut sin konst. Bild: Tove Christensen

På Västra Gatan kunde besökare bland annat besöka pop-up-utställningen av Kungälvs konstnärskollektiv hos Kakstadsfavoriterna. De hade tänkt öppna vid fyra, men redan kvart i slog de upp dörren då det bildats kö utanför.

– Jag är överraskad över hur mycket folk det är som kommer, säger Lena Johansson, som är en av utställarna.

– Jag tycker det är otroligt roligt, jag hoppas det kommer igen, staden behöver det, säger utställaren Anki Lundblad.

Lena Johansson och Anki Lundblad är några från Kungälvs konstnärskollektiv  ställer ut sin konst hos Kakstadsfavoriterna. De tycker det är roligt att det varit mycket folk som besökt dem.
Lena Johansson och Anki Lundblad är några från Kungälvs konstnärskollektiv ställer ut sin konst hos Kakstadsfavoriterna. De tycker det är roligt att det varit mycket folk som besökt dem. Bild: Tove Christensen

På Bohus fästning kryllar det av besökare som tar sig fram i mörkret med hjälp av facklor och ficklampor, samtidigt som de hör bandet Black Magic Fools spela på borggården. Besökare kunde även möta författare som hade bokbord i tornet. En av de var Elisabeth Kaldén som även hon hoppas kulturnatten blir återkommande. Under kvällen har hon sett många barnfamiljer.

– Nu är det jättefullt, barnen är så entusiastiska över att få springa i tornet, säger hon.

Elisabeth Kaldén är en av författarna som har bokbord på Bohus fästning, hon hoppas kulturnatten blir återkommande.
Elisabeth Kaldén är en av författarna som har bokbord på Bohus fästning, hon hoppas kulturnatten blir återkommande. Bild: Tove Christensen

Se klippet nedan från eldshowen av Eldfågel på Nytorget:

LÄS MER:Nu smäller det – första kulturnatten i Kungälv

ANNONS