Joakim Svensson är ny ordförande i Företagarna Kungälv. Foto: Niklas Ohlson
Joakim Svensson är ny ordförande i Företagarna Kungälv. Foto: Niklas Ohlson Bild: Niklas Ohlson

Han är Kungälvsföretagarnas ofrivillige ordförande

Joakim Svensson är ny ordförande i Företagarna Kungälv. Han är den ofrivillige ordföranden, men nu ser han framemot att arbeta med sin huvudfråga: att bättra kommunikationen mellan kommun och företagare.

ANNONS

Det var i våras som valberedningen i Företagarna lade fram entreprenören Joakim Svenssons namn som förslag till ny ordföranden i föreningen. Joakim själv var tveksam, han ville egentligen inte, kände inte att han hann. Han är ju också ordförande i Kungälv Hockey och driver flera egna företag.

– Det var inget som jag ställde upp frivilligt från första början, det var ju valberedningen som hade hört sig för i styrelsen och hos andra vad de tyckte, tänkte och ville. Och då kom man fram till att man ville se en föryngring och lite mer drivkraft. Förnya, hitta nya vägar och nå ut till fler företagare. De tyckte att jag var ett bra alternativ till det.

ANNONS

Hur ställde du dig till det?

– Jag var inte jättepositiv vid det första samtalet, men insåg väl själv sedan att det behövs mer engagemang i föreningen. Det är en förening likt hockeyn, som drivs av ideella krafter.

– Jag kände väl att jag hade lite för lite erfarenhet egentligen för den typen av uppdrag, men då var valberedningens förslag att Roger Boström skulle bli vice ordförande. Det kände jag mig trygg i och gjorde att jag valde att tacka ja. Vi är ganska olika jag och Roger och kan nog komplettera varandra bra. Han har ju ett jättekontaktnät och varit med i många år.

Hur har första tiden som ordförande varit?

– Vi har inte kommit så långt i arbetet. Först nu har de ju börjat släppa på restriktionerna. Vi har gått från ett pausat år men nu har vi sagt att vi ska återuppta allt efter semestrarna. Dels morgonpassen och galan, men även företagsluncher.

Har du någon speciell fråga som du vill driva framåt?

– Min största fråga som jag brinner för är att jag vill bryta den ”missbetrodda barriären” som finns mellan företag och kommun. Det är många företag som upplever att de har problem med kommunen, både politiker och tjänstemän. Att de inte lyssnar och att de inte är hjälpsamma. Men jag tror egentligen inte att det är några stora hinder.

– Jag tror det handlar mycket om missförstånd, att man inte riktigt förstår varandra. En människa som jobbar inom politiken i hela sitt liv har ingen aning om hur det är att driva ett café, och den som jobbar på cafét som har sina problem med sin uteservering, förstår inte alls hur kommunen inte kan dela deras åsikter. Det är en fråga jag brinner för, att hitta en enklare metod för att föra ihop dem på ett bättre sätt.

Är det kommunikationen parterna emellan som man måste jobba mer med?

– Det är så många företag idag som inte ber om hjälp, för de tror inte att de kommer få någon hjälp. Vi som förening vill hjälpa företagarna men samtidigt vill vi ju hjälpa kommunen med hur dem ska nå ut till företagen. Kommunen har ju också ganska stor omsättning av personal vilket kan försvåra kommunikationen men jag tror att det går om man har rätt inställning. Kommunikationen måste bli bättre.

Hur kan man förbättra den?

– Man borde ha olika mötesplattformar där enhetschefer och även tjänstemän är ute bland företagen. De behöver komma ur sin komfortzon och åka ut bland företag.

Du har många järn i elden: ordförande i Kungälv hockey och driver flera egna företag och nu också då ordförande i Företagarna Kungälv. Kommer du kunna ge allt i dina olika roller?

– Det är klart att det är svårt. Det är inte lätt att göra alla supernöjda överallt. Man måste istället omge sig med duktiga människor. Roger drar ett stort lass för Företagarna. Jag var ganska tydlig med att jag egentligen inte hinner med ordföranderollen.

– Sen är allt säsongsbetonat. Jag jobbar inom mark och anläggning och där är mycket att göra på sommarhalvåret, då är hockeyn ganska lugn. Och bara för att man har ett ansvar betyder det inte att man själv aktivt måste jobba med saker och ting hela tiden, utan man kan delegera och se till att rekrytera människor runt omkring. Jag är ganska nöjd. Jag känner inte att jag tagit mig vatten över huvudet, utan det finns allt lite till att klämma in i kalendern.

ANNONS