Förarbevis för vattenskoter – högt tryck på utbildningsplatserna

Nu krävs det körkort för vattenskoter. Och trycket på utbildningsplatserna är högt.
– Betydligt fler än väntat har anmält sig, säger läraren Daniel Taimory.

ANNONS
|

Från och med 1 maj i år är det förarbevis som gäller för att köra vattenskoter. För att få ett giltigt bevis måste man gå en kurs hos en utbildningsanordnare som är godkänd av Transportstyrelsen. Väljer man att genomföra delmomenten direkt efter varandra tar kursen cirka två dagar. Och det är många som vill utbilda sig.

Högt tryck på utbildningsplatserna

– Det är högt tryck. Hittills har vi fått mer än 500 ansökningar. Det är betydligt fler än vi hade väntat oss, säger Daniel Taimory som utbildar förare i företaget VK Vattenskoterutbildning.

Företaget är hemmahörande i Vänersborg men utbildningarna sker på olika platser på Västkusten, bland annat i Kode där man hållit kurser.

ANNONS

Kurserna är uppdelade i teori, lärarledd teori och avslutas med prov och uppkörning. Daniel Taimory tror att ett förarbevis för vattenskoterförare ökar tryggheten och säkerheten för alla som vistas på sjön.

– Framförallt med tanke på hur enormt starka maskiner det handlar om. Det är 300 hästkrafter i en vattenskoter och vem som helst har kunnat använda dem tidigare.

”Aha, det visste jag inte”

– Då sker ju olyckor. Dessutom stör vårdslös körning omgivningen. Med en kurs och förarbevis lär man sig om riskerna, både för en själv och för andra, säger Daniel Taimory och ger ett exempel på något som han tror att många inte är medvetna om när de ger sig ut på sjön med skoter.

– Släpper man gasen så fortsätter skotern rakt fram och det tar lång tid innan den saktar ner. Kursdeltagare reagerar ofta med ”aha, det visste jag inte”.

Enligt de nya reglerna måste en vattenskoterförare ha med sig sitt förarbevis och och id-handling i samband med en skotertur. Kustbevakningen och sjöpolisen kan stoppa en förare och kräva att få se förarbeviset. Har man det inte med sig riskerar man dagsböter.

– Ett förarbevis kommer att göra stor skillnad. För många har det nog mest varit en kul grej att ge sig ut med vattenskoter. Man har inte tänkt sig för. Nu slipper man förhoppningsvis de olämpliga förarna och ger plats åt de lämpliga.

LÄS MER:Nu gäller förarbevis för att köra vattenskoter

LÄS MER:Stal släp med vattenskoter – polisen söker vittnen

ANNONS