Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Lasse Edwartz

Nu gäller förarbevis för att köra vattenskoter

Från och med 1 maj 2022 gäller att du behöver ha ett körkort för att få köra vattenskoter.

ANNONS

Tidigare kunde vem som helst köra vattenskoter, även om du hade vana eller inte.

Kraven på förarbevis för att få köra vattenskoter har växt efter de senaste årens incidenter och olyckor med ovana vattenskoterförare inblandade. Skoterkörandet har även upplevts som störande av allmänheten.

Förra sommaren klubbade riksdagen igenom att man måste vara utbildad för att få köra vattenskoter och från och med i söndags, 1 maj 2022, gäller att du ska vara utbildad för att få köra.

För att få utbilda sig i att köra vattenskoter ska man ha fyllt 15 år. Därefter ska du ansöka om att få gå en utbildning hos någon av de 50 godkända utbildningssamordnare som Transportstyrelsen har på sin hemsida.

Utbildning först, sedan intyg

Utbildningen, som är på 15 timmar, innehåller både praktiska och teoretiska moment med vattenskoter. Det ingår också ett prov som man måste bli godkänd på. Efter det kan man ansöka om att få ett förarbevis för vattenskoter, ett intyg som utfärdas digitalt.

Just nu är handläggningstiden två månader, uppger Transportstyrelsen på sin hemsida.

Den som kör vattenskoter efter 1 maj 2022 och inte har ett giltigt förarbevis vid kontroll kan straffas med böter. Det är polisen och kustbevakningen som har befogenhet att stoppa vattenskoterförare och kontrollera att de har förarbevis.

Sedan förra sommaren kan man också få böter för störande och onödig körning med fartyg vilket innefattar alla båtar inklusive vattenskotrar. Böter för upp till 1 000 kronor kan utfärdas.

LÄS MER:Trend mot allt fler vattenskotrar – men förarbevis dröjer

LÄS MER:Polisens oro: Fler vattenskotrar än någonsin

LÄS MER:Regeringen vill ha förarbevis för vattenskoter

ANNONS