Cykelsemester i Kungälv – hit kan du åka

Att cykla är för alla och i regionen finns många fantastiska cykelturer du kan göra för träning eller som en trevlig sommaraktivitet tillsammans med familjen. – Att cykla är ett härligt sätt att verkligen uppleva och se omgivningen, säger David Thylén, cykelentusiast, multisportare och äventyrare.

ANNONS
|

Att cykla över stock och sten, längs med ängar och hav, över broar eller runt en insjö samtidigt som du känner ljumma sommarvindar och njuter av fantastiska omgivningar är en oslagbar upplevelse. I och runt Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Orust är möjligheterna många, både för den mer erfarna cyklisten och för nybörjaren. Flera cykelrundor finns även för familjer med barn.

Multisportaren David har cyklat så länge han kan minnas, men mer aktivt de senaste femton åren.

– Jag cyklar i och för sig mindre än jag vill, men mer än många andra.

Förutom att David är en äventyrare av rang och driver LO Bikes som bland annat ordnar företagsevent på cykel, arbetar han med besöksnäring med turistrådet på västkusten, då primärt med cykel.

ANNONS

– Att cykla är fantastiskt. Det är ett smidigt transportsätt och du får ta del av så mycket vackert. Västkusten är ett stort område med god tillgänglighet till både vatten, skog och landsväg. Du får ut väldigt mycket av både kortare och längre cykelturer.

David upplever att cykelintresset har ökat de senaste åren.

– Cykling attraherar svenskarna, men också utländska turister från framför allt Tyskland, Holland och Belgien. Tillgängligheten genom vår unika allemansrätt bidrar sannolikt.

Planerar du en cykelsemester finns många bra boenden i Bohuslän.

– Det finns också många bra restauranger och caféer så du kan både bo bra, äta gott och njuta glass och fika längs vägen.

Cykling i Kungälv är strålande

– Dels finns Trivselrundan. Det är en härlig och lätt runda på tio-tolv kilometer där du får uppleva och se Kungälvs centrala delar, men cyklar också längs älven till Bohus fästning och sedan vidare mot Trankärr.

Längs Trivselrundan finns flera härliga matställen att göra stopp vid.

– Vill du ha lite mer pang i benen passar Kungälvsrundan bra. Den är femtiofyra kilometer och går på hundra procent asfalt vilket gör den perfekt även för rullskidor.

Cyklar du Kungälvsrundan kan du både fika, äta, bada och bo över längs vägen.

Smultronställen i Stenungsund

Stenungsund bjuder på många smultronställen enligt David som gärna tipsar om turerna Hällungen runt och Bike the bridge. En dagstur runt sjön Hällungen inbjuder till svalkande dopp, gårdscafé och kanske en paus på Jordhammars Herrgård.

– Turen är fyrtiotvå kilometer och går på landsväg mot Ucklum och Bastevik där bad i sjön passar fint. Även i Svenshögen som du senare passerar finns en badplats. Sista svängen är till Ödsmål och sedan tillbaka till Stenungsund.

Bike the bridge är egentligen tre broar som du upplever från cykelsadeln. Att utsikten från broarna är häpnadsväckande behöver knappast nämnas.

– Turen är familjevänlig då den går på separerade cykelbanor från centrala Stenungsund till utsiktsplatsen på Tjörnbron.

Även längs Bike the Bridge finns bad, glass och mat att avnjuta.

Perfekt för familjen

Bäst och flest förutsättningar för cykling i regionen har Tjörn, berättar David.

– Här finns obegränsade möjligheter till bra cykling. Det finns dessutom riktigt bra boenden och restauranger. Hela Tjörn är ett smultronställe för cykling.

Bland annat erbjuder Tjörn Gravelbike, perfekt för träning eller som heldagsutflykt, och Kustnära Tjörnrundan som är en havsnära fritidscykling.

– Att cykla runt Tjörn är perfekt för hela familjen, säger David.

Orust har en tradition inom cykling och erbjuder härliga turer, men kan vara svårt för barnfamiljer menar David.

– Det är kuperad terräng och relativt hårt trafikerade vägar. Dock vill jag slå ett slag för turen mellan Henån, Slussen, Allmag och Svanesund som bjuder på både hav och natur.

Är cykling för alla?

– Absolut. Att cykla är som att titta på ett vykort, fast i verkligheten.

Läs mer

För karta och mer tips om cykelturer och cykeluthyrning finns information på Södra Bohuslän Turisms hemsida: www.vastsverige.com

LÄS MER:Kungälvs vintercyklister trampade längst

LÄS MER:Cyklister mot cancer tog vägen om Kungälv

ANNONS