Anne-Marie Ryd laddade inför vintersäsongen på cykel med varma kläder.
Anne-Marie Ryd laddade inför vintersäsongen på cykel med varma kläder.

Kungälvs vintercyklister trampade längst

Över tusen mil tillsammans – så långt cyklade Kungälvs deltagare i projektet Vintercyklist. I jämförelse med de andra 17 kommunerna som deltog trampade Kungälvsborna längst per person.
– Man blir pigg av att cykla, säger deltagaren Anne-Marie Ryd.

ANNONS

Projekt Vintercyklist drivs av Västtrafik och syftet är att få fler personer att ställa bilen och i stället cykla till jobbet eller skolan även vintertid. Deltagarna förbinder sig att ta cykeln minst tre dagar i veckan hela vintern mot att de får en reflexväst och ett par dubbdäck till sin cykel.

– Cykling är bra på många sätt. Förutom att deltagarna får vardagsmotion sänker de också utsläppen från sina resor, säger Lena Hesselroth, projektledare på Västtrafik.

Projekt Vintercyklist har arrangerats sedan 2015 och i år var antalet deltagare rekordhögt. Totalt antog 441 personer från 17 kommuner i Västra Götaland utmaningen och tillsammans cyklade de över 14 000 mil, vilket motsvarar 3,7 varv runt jorden.

ANNONS
Lena Hesselroth är projektledare för Vintercyklist.
Lena Hesselroth är projektledare för Vintercyklist. Bild: Eddie Lothman

26 kilometer om dagen

Allra flitigast på pedalerna var alltså de 20 deltagarna från Kungälv som i snitt cyklade 563 kilometer per person. Anne-Marie Ryd har bidragit en hel del. Under de tre månader som projektet pågått har hon börjat nästan varje morgon med att cykla de dryga 13 kilometerna mellan Kungälv och Kärna. Varje eftermiddag har hon förstås trampat lika långt tillbaka.

– Eftersom man sitter inne resten av dagen är det bara skönt att ha en anledning att vara ute och röra på sig före och efter jobbet, säger hon. Både vädret och väglaget har också varit helt ok. Det värsta var nog motvinden.

Anne-Marie var dock väl förberedd och hade skaffat sig kläder som passade för utmaningen.

Nytt för i år var att det fanns en app där varje deltagare själv kunde registrera den cyklade sträckan. Där kunde de också följa hur långt andra deltagare cyklat och rapportera hur vinterväghållningen fungerat.

Fortsätter cykla

Undersökningar har visat att nio av tio deltagare i projekt Vintercyklist fortsätter cykla även nästa vinter. Det planerar Anne-Marie Ryd också att göra.

– Absolut, säger hon. Jag tänker cykla hela året. Man blir pigg av att cykla och motion behöver man förstås även på vintern.

ANNONS