Betongföretag i storaffär – ska minska utsläpp av koldioxid

Betongföretaget Thomas Betong i Kungälv får sju nya systerfabriker i USA och Europa. Förvärvet är ett led i att öka intresset för klimatförbättrad betong och minska utsläppet av koldioxid.

ANNONS
|

Betongfabriken i Skälebräcke i Kungälv får nya systerfabriker efter att ägarna förvärvat sju betongfabriker i USA och Tyskland.

– De stora vinsterna är att möjligheterna att utbyta kunskap mellan fabrikerna blir mycket större. Det skapar också bättre möjligheter för inköp av råmaterial. Det stärker koncernen, vilket även gynnar fabriken i Kungälv, säger koncernchefen och vd:n Hans Karlander.

Det handlar bland annat om att utbyta erfarenheter i arbetet med så kallad klimatförbättrad betong. Klimatförbättrad betong är betong som ger lägre klimatavtryck. Det sker genom att man minskar andelen cement och istället tillsätter alternativa bindemedel, till exempel slagg från stål- och järnindustrin. Det genererar i att byggbranschen ger ett mindre klimatavtryck, enligt koncernen.

ANNONS

”Visar att vi är på rätt väg”

– Vår bransch befinner sig i en väldigt stor förändringsprocess där vi måste finna lösningar på att minska andelen cement i betongen för att minska koldioxidutsläppen. Förhoppningsvis kan vi ta ytterligare ett stort steg framåt tack vare förvärven. I USA och Tyskland har man kommit mycket längre med att använda alternativa bindemedel, säger Tove Pettersson, produktionschef på Thomas Betong i västra Sverige.

Thomas Betong har producerat klimatförbättrad betong i mer än tio år. Hans Karlander säger att det var trögt i början att få branschen att haka på men menar att de nya förvärven visar att man ligger rätt i tiden.

– Det visar att vi är på rätt väg och bidrar till omställningen.

LÄS MER:Nystartat byggföretag i Kungälv

LÄS MER:Kungälvsborna får rösta om var det behövs lysas upp

LÄS MER:Nytt företag startar i Kungälv : Ff Bygg & Montage AB

ANNONS