Kungälvsborna får rösta om var det behövs lysas upp

Tryggare offentliga miljöer med mer belysning. Eller konstnärlig ljussättning som livar upp asfalt och betong. Just nu kör Kungälv Energi en kampanj där invånare i Kungälv får vara med och bestämma var det ska vara mer belysning.

ANNONS
|

Kampanjen heter Lys upp Kungälv. Tidigare i år efterfrågade Kungälv Energi förslag från medborgarna på offentliga plaster som borde lysas upp mer. Efter många förslag från Kungälvsbor återfinns sex platser att rösta på.

Trygghet och försköning

– Det är platser där det handlar om ökad säkerhet med belysning eller försköning med konstnärlig ljussättning. Kungälvsborna är påhittiga. Det kom in en hel del förslag, säger Lars Andersson som är marknadschef på Kungälv energi.

Det är inte första gången som Kungälv Energi låter Kungälvs-borna ha sitt finger med i spelet när det gäller förbättringar i kommunen. Lars Andersson nämner bland annat en tidigare kampanj som resulterade i en genväg till kollektivtrafiken på Ytterbyvägen efter att många gett sin syn på saken.

ANNONS

– Den uppskattades av de boende.

Drar sitt strå till stacken

Alla förslag har tagits i beaktande utom de platser som vi inte har möjlighet att styra över. Att många förslag handlar om att belysa områden för att öka tryggheten väcker en fråga. Varför inte belysa alla platser där invånarna upplever otrygghet?

– Jo, absolut. Det borde finna mer belysning i parker och på stigar och på många andra platser i kommunen. Folk är ute mycket och rör sig och vill ju så klart känna sig trygga. Vi sköter gatubelysningen i samråd med kommunen, men vi kan inte själva besluta om vilka områden som ska belysas. Men det här är ett bra förstasteg och vi drar drar vårt strå till stacken.

Varför är det viktigt att låta Kungälvsborna vara med och bestämma?

– Kungälv Energi är ett kommunalt bolag. Kungälvsborna äger oss, så det är helt naturligt. Vår grundvision är att öka livskvaliteten för invånarna. Det känns bra att kunna göra nytta.

De sex alternativen att rösta på

Gångvägen mellan Kvarnstallet och Elmuseet.

Vikingatorget (vid Willys)

Promenadstråket utmed Bäckgatan

Gångstigen mellan Tega och Nordtag

Grusstigen från kanotklubben till Mycklaborgsgatan

Viadukten under E6an vid Kode

Fram till och med den 1 september har Kungälvsborna på sig att rösta.

LÄS MER:Karin – första kvinnliga vd:n på Kungälv Energi

LÄS MER:Kungälv får nytt bolag i byggbranschen

LÄS MER:Framtidens energi och hamburgare vid Maxi

ANNONS