Årets sommarvärdar är på plats i Kungälvs kyrka

Tak- och altarmålningars betydelse, Kungälvs historia och vilken koppling har Jesus med den danska flaggan egentligen? Frågorna är många till ungdomarna som ansvarar för att ta emot besökare i Kungälvs kyrka under sommaren.

ANNONS
|

– Det är kul att få välkomna människor hit och berätta om kyrkan, säger Theo Segersson.

Han är 18 år och har precis påbörjat sitt sommarjobb som värd i Kungälvs kyrka, ett jobb han delar med tre andra ungdomar. Idag är det Theo och Elin Juelsson, 17 år, som ansvarar för att ta hand om besökarna som tittar in. Kyrkan har öppet varje dag mellan klockan elva och fyra.

Elin och Theo har bara jobbat i två veckor men har redan fått ta emot besökare från Tyskland, Japan, England, Frankrike, Danmark och Polen. Och en och annan Kungälvsbo såklart.

– Det är väldigt blandade besökare, turister, människor som flyttat hit och personer som är intresserade av kyrkan och konst, säger Elin.

ANNONS

Än så länge har det handlat om cirka 30 besökare per dag, men tidigare år har Kungälvs kyrka ibland fått ta emot upp mot 100 besökare vissa dagar under sommarsäsongen. De flesta har frågor om kyrkan och dess altar- och takmålningar, och många dröjer sig kvar och pratar med sommarvärdarna. En återkommande fråga till Theo och Elin är varför Jesus håller i danska flaggan framme vid altaret.

– Det är en segerflagga och den fanns innan Dannebrogen, det är Danmark som hämtat inspiration från segerflaggan, inte tvärtom, berättar Theo.

Både Elin och Theo är aktiva i Svenska kyrkans ungdomsgrupper. De är intresserade av konst och historia, något de nu får prata om varje dag i sina jobb som sommarvärdar. Oftast på engelska.

– Sverige är ju ganska sekulariserat men många av de som kommer från andra länder kan mycket om motiven på kyrkans målningar och vet vad de föreställer, det är kul, säger Theo.

Han har tidigare jobbat som vaktmästare och kyrkomusiker i Romelanda kyrka. För Elin är det första sommaren hon jobbar i kyrkan.

– Min bror har jobbat som sommarvärd så jag ville också prova, säger hon.

Förutom arbetet med att ta emot besökare i Kungälvs kyrka ansvarar sommarvärdarna även för ett café i Ytterby kyrka på torsdagar. Och att anordna aktiviteter som drar besökare till kyrkan under sommaren.

Som första uppgift arrangerade de i slutet av juni en kortare pilgrimsvandring i Kungälv tillsammans med prästen Jonas Edsberger. Den var tänkt som ett komplement till de längre vandringar som kyrkan anordnar på S:t Halvardsleden och som går från Bohus Fästning, via Kungälvs kyrka, Kastalakyrkan, Sankt Halvards kyrkoruin och Ytterby kyrka.

ANNONS