Sjuåriga Adelina lär andra att använda tecken via Instagram och med hjälp av två barnböcker hennes mamma skrivit. I böckerna finns en QR-kod man kan skanna för att se videoklipp där Adelina visar alla tecken som finns med i respektive bok.
Sjuåriga Adelina lär andra att använda tecken via Instagram och med hjälp av två barnböcker hennes mamma skrivit. I böckerna finns en QR-kod man kan skanna för att se videoklipp där Adelina visar alla tecken som finns med i respektive bok. Bild: Anna Edlund

Adelina rockade sockorna med Bolibompadraken på tv

Hon har nära 100 000 följare på Instagram där hon lär andra att kommunicera med hjälp av tecken, och på Downs syndrom-dagen var sjuåriga Adelina Wenthe sidekick till Bolibompadraken. Nyligen släpptes barnboken Adelina och de rockiga sockorna.

ANNONS

Det första hon vill göra är att visa sitt rum där en vägg täcks av Pez-figurer. Adelina Wenthe samlar på Pez-gubbar. Hon tycker även om att dansa och titta på Melodifestivalen. Favoriten är ph, berättar hon.

– Lena Philipsson, förtydligar mamma Linda Wenthe och ler en aning.

En kort stund senare får Adelina syn på fotografens blixt som blir till en telefon. ”Hej ph!”.

Adelina visar videoklipp på Instagram

Sjuåriga Adelina i Kungälv föddes med Downs syndrom. Kanske känns hon igen från Instagram, och kontot teckensomstod, där Adelina i små videoklipp visar hur man använder tecken. På Downs syndrom-dagen, den 21 mars, var hon sidekick till Bolibompadraken och teckna i tv.

ANNONS

– De ska ha fokus på tecken hela veckan, berättar Linda. Det känns jätteroligt att de på ett enkelt sätt satsar på inkludering.

Adelina som satt sig vid sitt skrivbord tittar upp och utbrister:

– Det är någon i draken!

Inför tv-inspelningen har Adelina fått förklarat för sig att det finns en tjej inuti drakdräkten.

– De ville att vi skulle förbereda Adelina, så att hon vet – eftersom dräkten är för varm för att ha på sig under hela inspelningsdagen, säger Linda.

Adelina reser plötsligt på sig och meddelar att hon ska hämta boken. Boken hon syftar på är barnboken om henne själv – den som just kommit från tryckeriet.

– Kan du kanske vänta med det lite, undrar mamma.

– Nej, ropar Adelina halvvägs till köket.

Adelina och de rockiga sockorna

Snabbt är hon tillbaka och lägger den sprillans nya boken ”Adelina och de rockiga sockorna” på skrivbordet. Handlingen utspelar sig på Downs syndrom-dagen, även kallad Rocka sockorna-dagen.

– Kan jag och du titta i den, frågar Adelina.

Hon bläddrar ett par sidor. I sagan börjar dagen med att Adelina väljer två olika strumpor, så som man gör på Rocka sockorna-dagen för att fira att vi alla är olika. I Adelinas bok finns också bilder som visar hur man tecknar – till exempel ordet ”olika”.

Adelina visar med händerna.

– Ni kan också, säger hon.

Sedan bläddrar hon vidare och stannar vid ett uppslag där hon själv och mjukishunden Hasse åker bil tillsammans med mamma och pappa.

– Vi ska till mormor och morfar, berättar Adelina.

”Adelina och de rockiga sockorna” är den andra boken om Adelina. Den första, ”Adelina och gosedjursfesten”, kom förra året.

Försenad språkutveckling

– Personer med Downs syndrom har ofta en försenad språkutveckling, säger Linda. Men när Adelina var mindre tyckte vi inte att det fanns några roliga barnböcker med tecken som stöd.

Linda, som skrivit båda Adelina-böckerna, och Adelinas pappa Niclas började gå kurser i tecken som stöd när Adelina var bebis. Senare, främst för att få folk i Adelinas närhet att lära sig tecken, startade de tidigare nämnda Instagramkonto.

– Jag är säker på att det är tack vare att vi har tecknat som Adelina pratar så bra som hon gör idag, fortsätter Linda.

Redan innan Adelina föddes visste hennes föräldrar att sannolikheten var hög att de skulle få ett barn med kromosomavvikelse.

– När hon kom såg jag direkt de klassiska Downs syndrom-dragen, minns Linda. Man ser sitt barns liv passera revy. Hur kommer det bli när hon är vuxen? Kommer hon få jobb, kunna flytta hemifrån?

Men Adelina hade även ett hjärtfel och det gjorde snabbt Downs syndrom-diagnosen sekundär.

– Sedan valde vi att gå ut via sociala medier med att vi fått en dotter med Downs syndrom. Det gjorde att många vågade ställa frågor och möta oss i det.

Linda gör en kort paus innan hon lägger till:

Sminkar gosedjuren

– Idag tänker vi sällan på att Adelina har Downs syndrom. Hon går i skolan, i särklass och har en fantastisk lärare och bra resurspersoner. Det känns viktigt att visa att saker och ting också kan fungera bra, man läser mest om problem.

Adelina, i full färd med att sminka sina gosedjur tillsammans med pappa, har bestämt sig för att ge ett exemplar av ”Adelina och de rockiga sockorna” till Bolibompadraken.

– Det känns roligt att Adelina får fronta och vara med i boken, säger Linda. Det är olika hur man gör men vi har alltid pratat med Adelina om att hon har Downs syndrom. Vi har satt ord på det och hon är väldigt uppmärksam när hon ser någon annan med Downs syndrom – ”samma som jag!”. Men Instagramkontot och filmandet är alltid på hennes villkor. Ibland säger hon att hon vill teckna det här och det här – då är det bara att hänga med. Hon tecknar nästan hela tiden även om hon också säger orden.

Adelina Wenthe

Ålder: 7 år.

Bor: Kungälv.

Familj: Mamma, pappa, två systrar.

Gör: Går i första klass.

Intressen: Samla på Pez-figurer, pyssla, dansa, rita, vara i lekrummet.

LÄS MER:Adelinas insamling i topp – nu besöker hon Musikhjälpen

ANNONS