Adelinas insamling i topp – nu besöker hon Musikhjälpen

På onsdagen stiger Adelina, 4 år, in i buren i Lund där Musikhjälpen just nu sänds. Hennes insamling är en av de som samlat in mest pengar i landet.

ANNONS
|

Kungälvsbon Adelina föddes med Downs syndrom och när hennes mamma Linda Wenthe startade instagramkontot teckensomstod så var det från början tänkt som ett konto där närmast anhöriga kunde följa Adelina. Men kontot har växt enormt och har nu över 58 000 följare.

– Det är något vi gör vid sidan av våra jobb och för att dela med oss av vår vardag om hur det är att ha ett barn med Downs syndrom. Vi tror på det här med att bli synliga och att det ökar möjligheten för henne att mötas med respekt. Men det handlar också om rätten till en kommunikation och det är fantastiskt att det fått sådan spridning, säger Linda Wenthe.

ANNONS

För henne var det därför en självklarhet att starta en insamling när hon såg att årets tema för Musikhjälpen var ”Alla har rätt att funka olika” med fokus på personer med funktionsnedsättningar.

– Vi har så många följare och en så bra plattform så målet från början var att samla in en krona per följare, jag tänkte att det kunde vara en rolig grej. Men vi nådde det så snabbt så då skrev jag att 100 000 kronor vore häftigt.

Det målet är nära att uppfyllas. Adelinas insamling för Musikhjälpen var på tisdagskvällen uppe i snart 93 000 kronor och det var över 1100 personer som hade bidragit till insamlingen som heter teckensomstod. Det är en av insamlingarna som samlat in mest pengar i hela landet hittills.

– Man blir lycklig för varje krona. Man vet att Radiohjälpens insamlingar går fram till rätt ändamål och Musikhjälpen får ett sådant genomslag. Det handlar inte bara om pengarna utan vad de gör genom att ha olika personer med som berättar av sina livsupplevelser och som delar med sig av sin kunskap. Sedan är det också häftigt att se vad pengarna kommer räcka till. Klart det här kommer få betydelse för många och det är jättehäftigt.

På onsdagsmorgonen klockan 09:30 kommer Adelina tillsammans med mamma Linda och pappa Niclas att gå in i buren som i år finns i Lund och vara med i TV och radio. Något man kan följa på SVT Play.

– Det ska bli spännande att se hur Adelina kommer reagera. Antingen tycker hon det är jättehäftigt att få uppmärksamhet och tycker det är roligt. Eller så blir hon blyg. Förhoppningsvis tycker hon det är roligt men med fyraåringar vet man aldrig.

Vad är Musikhjälpen?

Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang som funnit sedan 2008 och som går ut på att tre programledare sänder direkt från en glasbur på olika platser i landet dygnet runt under en veckas tid.

I år finns musikhjälpen i Lund och samlar in pengar på temat Alla har rätt att funka olika. Under 144 timmar sänds det direkt från buren i både Sveriges Radios kanal P3 och på SVT/SVT Play. Under veckan samlas pengar in till Radiohjälpen och går sedan till det aktuella temat.

Förra året samlades 67 miljoner in under temat flyktingar behöver din hjälp.

ANNONS