Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kadir Meral, krönikör Kungälvs-Posten Bild: Peter Engstrom
Kadir Meral, krönikör Kungälvs-Posten Bild: Peter Engstrom

Kadir Meral: Lyckad mångfald ger social och kulturell rikedom

Den etniska och sociokulturella blandningen av människor har resulterat i en mosaik av människor från olika ursprung och samhällsklasser.
Detta är en krönika. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Under den gångna veckan tillbringade jag några dagar i Malmö. Jag har tidigare besökt och vistats i staden vid flertal tillfällen, oftast i jobbsammanhang. Men nu fick jag möjlighet att i lugn och ro strosa runt i staden med vackra parker, pittoreska torg och trevliga kaféer längs kanaler. Jag blev extra förälskad i stadsdelen Möllan som ligger kring Möllevångstorget. Torget och däromkring myllrar av grönsaksstånd med exotiska frukter, orientaliska kaféer och restauranger, lyxkrogar och hipsterhak. Musiken tillsammans med människoröster skapar en härlig kakafoni. Den etniska och sociokulturella blandningen av människor har resulterat i en mosaik av människor från olika ursprung och samhällsklasser. Stadsdelen är ett drömexempel för alla oss som förespråkar mångfald och kulturblandning, även om det förekommer missöden orsakade av de kriminella.

Jag satt på en bänk på torget och njöt av den stämningsfulla omgivningen. Det finns många stadsdelar och förorter i våra städer runt om landet som har uppnått den lyckade mångfalden med social och kulturell rikedomen som i Möllan. Men det finns också skräckexempel på stadsdelar där människorna som bor där har blivit marginaliserade, där kriminella nätverk slagit rot och förpestar livet och tillvaron för människorna som bor där. Dessa kriminella människor har tappat omdömet till den grad att de skjuter på varandra mitt på dagen utan att reflektera över att de kan skada eller döda småbarn i en lekpark, som det hände i helgen i Flemingsberg. Enligt polisens rapporter har kriminaliteten gått ner i åldrarna. Barn i skolålder har blivit hantlangare och säljer knark. Visserligen har jag inte stora förväntningar på kriminella personer att tänka sunt, men idag har vapen hamnat i händerna på pojkspelevinkar som saknar konsekvenstänk, som dödar en människa med samma axelryckning som att döda en insekt. Tyvärr, det är för mycket begärt av en person som knappast värdesätter sitt eget liv att vara mån om andra människors liv.

Jag önskade att man samlade ett gäng personer bestående av sociologer, kriminologer, politiker, statsvetare och övrig berörd expertis för att titta närmare på vilka faktorer som bidrar till lyckad mångfald som i till exempel Möllan för att kunna ta lärdom och tillämpa detta på andra stadsdelar där segregationen har blivit en belastning för samhället som allmänhet och människorna som bor där i synnerhet.

Utöver polisens gedigna arbete mot gängkriminaliteten kan politikerna, skolan, näringslivet, invandrarföreningar och människorna som bor i dessa områden göra viktiga insatser för att förebygga och komma åt kriminaliteten. Detta arbete skulle underlättas betydligt om de rika slutade köpa knark för att krydda sina festkvällar i Båstad, Gotland eller Marstrand.