Arkivbild
Arkivbild Bild: Catrin Hansson

S, M och C verkar inte ha varit intresserade av en dialog

Replik på Moderaterna tar ställning för var Kode skola ska ligga där skribenten pekar på bristande medborgardialog och oförmåga hos styrande S, M och C att hålla ihop i en viktig fråga.

ANNONS
|

Moderaterna säger att man fört dialogen med sina samarbetspartier, och det går inte att konstatera annat än att Kungälvstrion (S, M, C) kan komma överens när det gäller neddragningar inom skolan, men kan inte hålla ihop när det gäller viktig samhällsutveckling.

Medan moderaterna förstår att man inte ska slå knut på sig själv för att kunna leda in all trafik i centrum, så ser centerpartiet gärna ett trafikkaos i densamma. Socialdemokraterna vill inte ge besked, men verkar anse att trafikkaos kan man leva med om man får sätta spaden i jorden direkt. Moderaterna tycker att det är lätt att säga nej, det stämmer bara om man inte är beredd att ta konsekvenserna av sina beslut.

ANNONS

Vi liberaler vågade tidigt föreslå att skolans placering skulle tas fram i tät dialog med Kodeborna, något majoriteten (S, M och C) inte verkar ha varit intresserade av. Vi var fullt medvetna om att ett sådant arbete skulle fördröja byggstarten. Men för en skola som ska finnas i många decennier är det viktigare att det blir rätt, och anpassas utifrån Kodes vidare utveckling och planeras i samråd med invånarna.

Tunge skola har behövt bytas ut länge, vi har råd att vänta några månader till. Ingen gynnas av att det går fort nu, men i förlängningen blir fel.

Majoriteten i Kungälv har röstat igenom det ack så viktiga målet att invånarnas förtroende för kommunen ska öka. Vi kan konstatera att i denna fråga är resultatet raka motsatsen, och därför är det ännu viktigare att Kodeborna och skolans ledning får vara involverade när platsen bestäms. Informera och involvera de markägare, vägföreningar och samfälligheter som berörs av förslagen.

Vi står nu där vi står, då medborgardialogen uteblivit. Då är det viktigt att när platsen beslutats, att den förankras lokalt för att undvika att totalt rasera förtroendet för kommunen.

Vidare dialog är högst väsentligt för Kodes fortsatta utveckling. Frågan är hur andra partier ställer sig till betydelsen av organiserad medborgardialog nu, vill man bidra till ökat förtroende för kommunen?

Michael Karlsson (L)

ANNONS