Julen är en utmaning för de flesta som vill leva hälsosamt. Men det går att njuta av helgernas godsaker om man planerar sitt ätande, skriver Ulrika Davidsson.
Julen är en utmaning för de flesta som vill leva hälsosamt. Men det går att njuta av helgernas godsaker om man planerar sitt ätande, skriver Ulrika Davidsson. Bild: Pressbild

Planera ätandet för en hälsosam jul

Julen är en utmaning för de flesta som vill leva hälsosamt. Men det går att njuta av helgernas godsaker om man planerar sitt ätande och väljer med förnuft. Ett bra tips är att prova periodisk fasta, skriver kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

ANNONS
|

December är full av julmys. Det är visserligen härligt, men då festligheterna kan pågå under mer än en månads tid skulle nog många gynnas av att reflektera över vad vi behöver för att må bra.

Många överger sina hälsosamma matvanor vid jul. Samtidigt befinner sig Sverige i en hälsokris, till stor del orsakad av försämrade matvanor bland befolkningen. Enligt Folkhälsomyndigheten fortsätter andelen feta och överviktiga svenskar att öka. Ett alltför högt BMI leder i högre grad till livsstilssjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och vissa cancerformer. I Västra Götaland lever varannan med fetma eller övervikt.

Jag anser inte att man ska beröva sig glädjen med adventsfikor och julfester av rädsla för att äta fel eller för mycket. I stället kan man se till att planera sitt ätande och göra rum för undantag.

ANNONS

Tre tips till invånare i Västra Götaland som vill behålla hälsosamma matvanor under julen:

Testa periodisk fasta: Välj till exempel metoden 16:8 som innebär att man fastar i 16 timmar och äter under 8 timmar. Jag brukar rekommendera en normalstor lunch strax efter klockan 12 och middag vid 19. När du utesluter frukostens kalorier finns utrymme för julfika 1–2 gånger i veckan.

Ät vanlig mat: Byt inte kosthållning bara för att det är jul, fortsätt äta mat som lagats från grunden med bra råvaror. Satsa på grönsaker och proteiner som gör dig mätt såsom sallad, köttbullar, lax, skinka och ägg.

Nolltolerans mot snabba kolhydrater: Skippa helt bröd, pasta, potatis och ris den här perioden för att "ha råd" med någon sötsak då och då. Drick vatten och lightdrycker i stället för alkohol och läsk.

Vi kan också se till att få in vardagsmotion och träning. Ha gärna som ambition att nå 50 000 steg i veckan.

Släpp inte hälsotänket helt för att det är jul, men var flexibel. Genom att göra medvetna val går det att njuta av både festmat och vila utan att riskera formen och hälsan.

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och kokboksförfattare

ANNONS