Klappa ditt skyddsombud på axeln och tacka dem på jobbet. För det förtjänar dem. Det skriver Daniel Tengwall, ordförande LO-facken i Kungälv, som vill uppmärksamma Skyddsombudens dag. Arkivbild
Klappa ditt skyddsombud på axeln och tacka dem på jobbet. För det förtjänar dem. Det skriver Daniel Tengwall, ordförande LO-facken i Kungälv, som vill uppmärksamma Skyddsombudens dag. Arkivbild Bild: Stefan Bennhage

Låt inte ditt skyddsombud stå ensam i kampen

Varje år dör och skadas det människor allvarligt på sin arbetsplats, enbart för att man inte lägger tillräckliga resurser på att förbättra arbetsmiljön. Det skriver Daniel Tengwall, ordförande LO-facken i Kungälv, som vill uppmärksamma att det är Skyddsombudens dag den 26 oktober.

ANNONS

Den 26 oktober är det skyddsombudens dag och ett tillfälle att uppmärksamma alla de som kämpar dagligen med att förbättra vår arbetsmiljö. Tyvärr är det ett otacksamt arbete och allt för ofta står de själva i kampen om att göra din och min situation på arbetet bättre.

Vi läser ofta om hur farlig gängkriminaliteten är, men det är alldeles för sällan som vi hör hur farligt det är att gå till jobbet. Varje år dör och skadas det människor allvarligt på sin arbetsplats, enbart för att man inte lägger tillräckliga resurser på att förbättra arbetsmiljön.

Man får inte heller glömma alla de som blir sjuka av att arbeta. Stress, konflikter och trakasserier är svåra delar att arbeta med, men minst lika viktiga. Många chefer saknar antingen kompetens eller resurser för att arbeta förebyggande med dessa frågor, och vi ser även hur verksamheter i kommunens regi kämpar med stora sjukfrånvarotal.

ANNONS

Mentaliteten att färre ska göra mer, på kortare tid, finns både i den privata och offentliga sektorn. Detta skapar stress som i sin tur är orsak till både sjukdomar och olyckor. Det skapar även konflikter inom grupper som leder till ytterligare ohälsa, och som i sin tur leder till ökade sjukskrivningar och ännu större belastning för de som fortfarande orkar arbeta.

Detta är inte bara ditt skyddsombuds ansvar att arbeta med. Vi har alla en skyldighet att bidra till en bättre arbetsmiljö. Det är allas rättighet att stå upp för arbetsmiljön och peka ut risker på arbetsplatsen, vare sig det är risk för personskada eller psykosocial ohälsa. Låt inte ditt skyddsombud stå ensam i den kampen, utan ta plats bakom dem. Uppskatta dem. Bli aktiv och ta ansvar för din arbetsmiljö. För om vi ska orka arbeta hela vägen till pension, behöver vi ha en arbetsplats som inte gör oss sjuka eller skadade.

Så passa på och uppmärksamma dessa eldsjälar den 26 oktober. Skicka ett tack på sociala medier. Klappa ditt skyddsombud på axeln och tacka dem på jobbet. För det förtjänar dem.

Daniel Tengwall, ordförande LO-facken i Kungälv

LÄS MER:Låt oss få behålla vår ÅVC och ge oss fler öppettider

LÄS MER:Elda inte dyrt för kråkorna

ANNONS