Låt barn och ungdomar få chans att nyttja allemansrätten

Som gammal Kodebo förstår jag dig och din oro över att skogspartiet eventuellt ska försvinna till förmån för bostäder. Det skriver insändarskribenten till signaturen ”Kodetjej 12 år”.

ANNONS

Svar på insändaren ”Blir ledsen att denna skog ska bort” (8/7):

Hej Kodetjej 12 år!

Vad fint att du skriver vad du tycker och känner för skogen i Kode!

Som gammal Kodebo förstår jag dig och din oro över att skogspartiet eventuellt ska försvinna till förmån för bostäder.

Jag bodde och trivdes bra i Kode från 5 till 19 års ålder. En anledning var närheten till den tillgängliga, trygga skogen. Den har också gjort avtryck på mig som vuxen. Nu är jag intresserad av friluftsliv och miljö och har en större förståelse för samspelet människa, djur och natur.

Att ha möjlighet att bygga kojor, leta insekter, jogga, plocka svamp, leka eller bara sitta på en stubbe och prata tycker jag är ovärderligt. Sådana platser är väl värda att vårda och bevara.

ANNONS

Låt barn och ungdomar få chans att nyttja allemansrätten och det naturliga, offentliga rummet. I skogen får alla vistas utan krav men med respekt. Ju kortare avståndet är från bostaden till skogen, desto bättre. I Göteborg, där jag bor idag, talas det om vikten av parker och naturområden. Aldrig har väl klimat, miljö och biologisk mångfald varit så aktuellt och viktigt att förstå, som det är idag.

Ta vara på, vårda och värdesätt denna vackra, spännande, artrika, gröna skatt mitt bland många villor i Kode. Dels för klimatet, dels för Kodetjejen på 12 år, hennes kompisar och familj och andra Kodebor samt för dem som vill flytta till Kode för ett liv med möjlighet till friluftsliv och hög livskvalité.

Jag tycker som du att man bör slå vakt om den fina, närbelägna skogen som ännu finns kvar i Kode. Låt den förbli orörd och exploatera den inte. Den är svår att ersätta.

Fd Kodetjej, nu 55 år

LÄS MER:Blir ledsen att denna skog ska bort

LÄS MER:Seglingen är fortfarande ett äventyr för Martin Strömberg

ANNONS