Bäckar kan göra att hus som ligger långt från havet ändå kan hamna inom strandskyddat område, menar Ove Wiktorsson.
Bäckar kan göra att hus som ligger långt från havet ändå kan hamna inom strandskyddat område, menar Ove Wiktorsson. Bild: Martin Pettersson

Ingen hemlighet att C och MP har delade meningar

Boende drabbas av strandskyddsreglerna även om det inte finns något vatten i närheten, skriver Ove Wiktorsson (C) i ett svar på KJ Bondessons insändare ”Illa att ni inte ser sambandet, Wiktorsson (C) och Olsson (L)”.

ANNONS

Det är ju alltid spännande att få reaktioner på en insändare, ändå mer när det är från en tidigare pressekreterare för före detta miljöminister Åsa Romson, MP. Det är väl ingen hemlighet att Centerpartiet och MP inte har samma åsikter gällande strandskyddet.

Men att blanda in strandskyddet med översvämningarna, som nu sker lite varstans, är lite det vi menade med aktivistmetoder. Som exempel kan jag ta både mitt eget boende och flera av mina släktingars boende. De ligger mellan 50 och 120 meter över havet, men bäckar och sjöar gör att de hamnar i strandskyddsområde, inte för att vi ser något vatten överhuvudtaget. Absolut ingen risk överhuvudtaget att vi blir översvämmade på grund av närheten till vattendrag eller bäckar.

När det gäller nybyggnation i riskområden för översvämning, så tillåts inte det utan åtgärder, oberoende strandskydd eller ej.

När vi kommer till vattendragen och bäckarna, som är barnkammare till både bäcköringen, havsöringen och flodpärlmusslan, så har många varit helt uttorkade fram till förra veckan, med många döda bäcköringar som följd.

Som jag ser det så är det utrivningen av dammar och ”vandringshinder”, som är en orsak till att vattensystemet töms helt. Detta påverkar även risken för översvämningar nedströms när allt regnvatten forsar genom vattensystemen utan reglering. Även på det området pågår det tolkningsfrågor om regeringsuppdrag mellan tjänstemän och riksdagspolitiker.

Det vi hoppas på, är att trots regeringskrisen, revideringen av strandskyddslagen genomförs.

Ove Wiktorsson (C)

ANNONS