Varför är det hela tiden nya besparingar på Kungälvs sjukhus bortom behoven för leveransen?, frågar sig ”Orolig kommuninvånare”.
Varför är det hela tiden nya besparingar på Kungälvs sjukhus bortom behoven för leveransen?, frågar sig ”Orolig kommuninvånare”. Bild: Jacob Humlén

Hur är det tänkt att samhället ska fungera egentligen?

Varför är det hela tiden nya besparingar bortom behoven för leveransen? Varför är besparingar viktigare än samhällsservicen?, frågar sig ”Orolig kommuninvånare”.

ANNONS

Jag läste om Ingegerds besök på akuten i Kungälv igår i KP.

Varför är det hela tiden nya besparingar bortom behoven för leveransen? Både i sjukvården och skolan och andra förvaltningar också? Varför beslutar politikerna att leveransen inte ska få möta behovet? Varför är besparingar viktigare än samhällsservicen? Hur är det tänkt att samhället ska fungera egentligen?

Vad är det som får kosta pengar idag, och som politikerna skrapar ihop pengar till? Varför får vi skattebetalande medborgare och väljare inte reda på vart pengarna går?

Varför frågar man en stackars enhetschef om dagsbilden och åtgärder? Dom är ju uddlösa och ansvarar bara för att göra det bästa för verksamheten inom ramen av tilldelad budget. Dom kan inte erkänna hur omfattande bristerna är utan att få följdfrågan vad just dom ska göra åt det. Och den frågan vill dom inte ha då dom inte får hänga ut beslutsfattarna ovanför sig. Då kommer det vanliga svaret att det generellt är jättebra men att dom inte kan kommentera enskilda fall. För dessa är ju bara olyckligt att dom sker.

ANNONS

Har vårt ansvar för Norra Hisingen och Angered blivit känt i alla led i våra beslutsorgan? Har Göteborg löst sina finansiella problem genom att dela ut dessa områden? Har vi i Kungälv inget att säga till om? Har vi bedömt att vi kan hjälpa Göteborg med dessa områden? Och på vems bekostnad? Har vi fått motsvarande summan pengar från regionen som Göteborg nu inte behöver i sitt minskade ansvar? Eller ansvarar vi inte för dessa delar? Hjälper vi bara till temporärt och därför har inga ekonomiska resurser styrts om? I så fall undrar man om vi Kungälvsbor prioriteras före dom inlånade områdenas, eller hur det ser ut?

Och hur är det med problemet att leva upp till vårdgarantin, som vi trots allt fått från centralt håll som säkerhet för att erhålla service? Man hör att den ofta träder in med resultatet att vänner hamnar på privatkliniker istället. Jättebra för oss givetvis. Men det kostar antagligen sjukvården mer då dom antagligen får stå för merkostnaden. Är det inte bättre då att stafa upp på hemmafronten och minska dom merkostnaderna? Är det där pengarna hamnar? Hos privatklinikerna?

Kost sagt, vad är det vi inte vet? Var hamnar pengarna man hela tiden ska spara in? Tar man pengar i en påse så hamnar den ju i en annan påse. Ren matematik. T-konto. Men vilken påse? Tala om för oss medborgare i kommunen vad som händer. På riktigt.

Orolig kommuninvånare

ANNONS