Bonde och konsument, vi behöver varandra!

”Som bönder, producenter och konsumenter vill vi uppmana och upprepa det vi sa under pandemin, håll i och håll ut så tar vi oss igenom det här. Bonden och konsumenten, vi behöver varandra!”. Det uppmanar LRFs kommungrupp i Kungälv.

ANNONS
|

Det är gråa och ganska dystra tider just nu, det märks inte minst när veckans matkassar ska inhandlas. Priserna på Livsmedel har rusat det senaste året, den generella ökningen på livsmedel under 2022 var 18 % och nya beräkningar för januari 2023 visar att ökningen fortsätter.

Som bönder, producenter och konsumenter vill vi uppmana och upprepa det vi sa under pandemin, håll i och håll ut så tar vi oss igenom det här. Bonden och konsumenten, vi behöver varandra! Så fortsätt välja svenskt i butiken. Genom att välja svensk mat får du inte bara en produkt med god smak, du gör även ett klimatsmart val och bidrar till att landskapen runt om i vårt vackra land hålls öppna. Att äta svenskt är det absolut bästa alternativet, för både plånbok och jordklot.

ANNONS

Men varför blev det så här? Som för så många andra så är vi inom lantbruket hårt utsatta för enorma prisökningar under det senaste året och de områden där priset rusar mest är också de områden som berör vår verksamhet allra mest. Rysslands storskaliga invasion av Ukraina är förstås en bidragande faktor i stora delar även om man inom lantbruket redan under hösten 2021 såg vi prisökningarna komma som en följd av pandemin.

Energipriserna rusar, bränslepriserna fortsätter att vara höga och foderpriserna har i stort sett fördubblats. Även priset på gödsel har nått höjder som vi inte ens kunde tänka oss för bara något år sedan.

Självklart görs insatser för att effektivisera, utveckla och anpassa verksamheten på våra gårdar, men omställning tar tid och kräver resurser. Vi behöver också agerande från våra politiker så att det skapas bättre förutsättningar för hållbar produktion idag och i framtiden.

Vi fortsätter att jobba för att vi skall ha mat på bordet och vill än en gång säga – håll i och håll ut. Välj den maten när du handlar i din lokala butik. Det är det bästa valet du kan göra, för dig, för dina barn och för hela Sverige. Vi behöver varandra!

LRFs kommungrupp i Kungälv

LÄS MER:Mer exploatering på bekostnad av grönområden

LÄS MER:Liv, kvinna och frihet

ANNONS